Rovaniemen rantaporot herättävät myös kiukkua - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kotimaa

Rovaniemen rantaporot herättävät myös kiukkua

Ympäri maailmaakin mainetta saaneet Rovaniemen beach-porot eivät kaupunkilaisten mielestä ole likimainkaan yhtä ihastuttavia kuin niitä ahkerasti filmaavien turistien keskuudessa.
Ilpo Kiuru
Porot ovat tuttu näky myös Rovaniemen keskusta-alueella. Uimarannalle ne tulevat muun muassa itikoita pakoon.

Viime vuoden tapaan Ounaskosken uimaranta asetettiin maanantaina osittaiseen uimakieltoon, kun uimarannan hiekkasaarekkeen ja rannan välisestä lasten kahluualtaasta otetusta vesinäytteestä löytyi alustavissa tutkimuksissa ulosteperäisiä enterokokki-bakteereja raja-arvon ylittävä määrä. Näyte vedestä otettiin viime perjantaina.

Bakteerien lähdettä ei Lapin Kansan haastatteleman vs. terveysvalvonnan johtajan Sini-Sisko Kilpeläisen mukaan voida täydellä varmuudella sanoa. Hän pitää kuitenkin hyvin todennäköisenä, että syy on uimarannalla viihtyvissä poroissa. Rovaniemen uimarannoista vastaava Kari Lukkarinen sanoo, että osansa bakteerien tuottamisessa voi olla myös lokeilla.

Enterokokki-bakteerit voivat Kilpeläisen mukaan aiheuttaa vatsanväänteitä. Uimavettä tosin pitäisi juoda melko paljon, jotta näin kävisi, mutta se on mahdollista.

Enterokokkeja esiintyy Opasnetin mukaan ihmisten ja tasalämpöisten eläinten ulosteissa, mutta ne voivat olla peräisin myös ympäristöstä. Koska enterokokit säilyvät ympäristössä hyvin, ne voivat ilmaista jo kauan ennen näytteenottohetkeä tapahtunutta saastumista.

Hyvälaatuisessa talousvedessä ei ole enterokokkeja. Uimavedessä suolistoperäisten enterokokkien rajana on 400 pesäkettä muodostavaa yksikköä (pmy)/100 ml. Jos nämä rajat ylittyvät, vettä voidaan pitää ihmisten terveydelle haitallisena.

Lukkarisen mukaan kaupunki aikoo poistaa kahluualtaan uimarannalta. Hiekkasaarekkeen hiekka siirretään kaivinkoneella altaan paikalle. Kahluualtaan poisto oli Lukkarisen mukaan esillä jo viime vuonna. Sen säilyttämistä haluttiin kuitenkin kokeilla.

Lue lisää

Rovaniemellä koronatapaus päiväkodissa

Monet mökkiläiset ovat soittaneet viranomaisille sameista ja haisevista rantavesistä, jotka ovat vaivanneet erityisesti Kuopion seudulla – nyt ely-keskus kertoo, mistä asiassa on luultavasti kyse

Keikkuen tullut kevät ei töitä hidastanut, vaikka tulva kävi lähes ennätyskorkeudessa – "Maidon- ja lihantuotanto ovat lappilainen vastaus elintarviketuonnille"

Raportti: Suomen uimavedet turvallisia ja laadukkaita