Omakannan ikäraja poistuu — jatkossa huoltajan asiointi lapsen puolesta helpottuu - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kotimaa

Omakannan ikäraja poistuu — jatkossa huoltajan asiointi lapsen puolesta helpottuu

Alaikäinen voi kieltää terveystietojensa luovuttamisen huoltajalle, jos hänet arvioidaan riittävän kypsäksi päättämään asiasta.
Kai Tirkkonen
Tällä hetkellä huoltaja pystyy tarkastelemaan vain alle 10 vuotiaan tietoja.

Jatkossa huoltajat voivat nähdä alaikäisten lastensa tietoja Omakanta-palvelussa ilman ikärajaa, ellei asioistaan päättämään kykenevä alaikäinen ole kieltänyt tietojen luovutusta, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö.

Uuteen toimintamalliin siirrytään vaiheittain loppuvuodesta 2020 alkaen, kun tarvittavat muutokset on otettu käyttöön potilastietojärjestelmissä eri puolilla maata.

Huoltajat voivat tällä hetkellä katsella vain alle kymmenvuotiaiden huollettaviensa tietoja Omakannassa. Apulaisoikeuskansleri katsoi, että Omakantaan asetetut ikärajat eivät vastanneet potilaslain vaatimuksia.

Potilaslain mukaan alaikäinen voi kieltää terveystietojensa luovuttamisen huoltajalleen, jos terveydenhuollon edustaja on arvioinut alaikäisen riittävän kypsäksi tekemään tämän päätöksen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Kansaneläkelaitos ohjeistavat terveydenhuollon palvelunantajia ja järjestelmätoimittajia muutosten valmistelussa.

Sosiaali- ja terveysministeriö selvittää seuraavaksi, miten alaikäisen päätöskyvyn arvioinnista ja siihen liittyvistä potilasasiakirjamerkintöjen kirjaamisesta säädettäisiin laissa.

Lue lisää

Pienpanimoiden etämyyntioikeudelle lopullinen tyrmäys – salliminen normaalilainsäädäntönä veisi kuukausia

Kaupungit toivovat Finnairin lentoreittien palauttamista – "Elokuussa on seuraava palaveri, ja Finnair on ilmoittanut, että he pohtivat tilannetta elokuun puoliväliin mennessä"

Eckerö lopettaa Maarianhaminan ja Tukholman välillä liikennöivän Birka Cruisesin toiminnan

THL: Suomessa todettu yksi uusi koronavirustartunta