Päivö-myrsky katkonut sähköt kymmeniltä tuhansilta itäisessä Suomessa - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kotimaa

Päivö-myrsky katkonut sähköt kymmeniltä tuhansilta itäisessä Suomessa

Sähkökatkot voivat heikentää myös matkapuhelinverkon toimivuutta ja siten estää hätäpuhelujen soittoa, pelastuslaitos kertoo. Mikäli hätäpuhelu ei onnistu, apua saa esimerkiksi paloasemilta.
LEHTIKUVA / OLIVIA RANTA
Suomea on kurittanut Päivö-myrsky, joka aiheuttaa voimakasta sadetta ja tuulta.

Tiistaina alkanut Päivö-myrsky on katkonut sähköjä ainakin kymmeniltä tuhansilta talouksilta itäisessä Suomessa.

Savon voimanmukaan sillä oli keskiviikkoaamuna puoli kolmelta noin 33  500 sähkötöntä asiakasta. Pohjois-Karjalassa PKS puolestaan kertoi noin 20 000 asiakkaan olevan sähköttä. Kainuussa Kajavenalueella sähköttömiä asiakkaita oli 6 000 ja Järvi-Suomen energianalueella noin 4 350.

Ilmatieteen laitos tviittasi puolilta öin, että myrskyn kovimmat puuskat ovat siirtymässä Ylä-Savosta ja Ylä-Karjalasta kohti Itä-Kainuuta. Ennusteen mukaan tuuli on vielä yöllä idässä paikoin vaarallisen voimakasta. Alueella kannattaa pysytellä ainakin aamuyön ajan sisätiloissa, tviitissä neuvottiin.

Myrskyn kovin havaittu sisämaan puuska oli tiistaina Liperin Tuiskavanluodon 26,9 metriä sekunnissa, Ilmatieteen laitos tviittasi aiemmin.

Keskiviikon mahdollisesti rajuista ukonilmoista Ilmatieteen laitos varoittaa puolta Suomea Keski-Pohjanmaalta, Keski-Suomesta, Pohjois-Savosta ja Pohjois-Karjalasta etelään ulottuvalla alueella. Yön runsaat sateet voivat aiheuttaa taajamissa tulvia ja esimerkiksi alikulkujen täyttymistä erityisesti Keski-Suomessa ja Pohjois-Savossa.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos kertoi aamuyöllä tiedotteessa, että myrsky on kaatanut puita teille ja sähkölinjoille sekä talojen ja autojen päälle. Illan ja alkuyön mittaan pelastuslaitoksella oli noin 200 myrskytehtävää.

Sähkökatkot voivat heikentää myös matkapuhelinverkon toimivuutta ja siten estää hätäpuhelujen soittoa, pelastuslaitos kertoo. Mikäli hätäpuhelu ei onnistu, apua saa esimerkiksi hakeutumalla paloasemille.

Kaatuneita puita ja muita myrskyn aiheuttamia vahinkoja paljastunee lisää aamun koittaessa, pelastuslaitos ennakoi.

Sen mukaan hätäkeskukseen tulee ilmoittaa vain, jos puu tai muu myrskyn vaurioittama rakenne aiheuttaa välitöntä vaaraa ihmisille. Muissa tapauksissa korjaustöitä suorittavat kiinteistöjen omistajat ja tiestön hoitajat.

Etelästä saapunut myrskykeskus rantautui tiistaina Kymenlaakson tienoilla ja alkoi kulkea kohti Kainuuta. Myrsky on siirtymässä pohjoiseen, mutta loppuviikko voi tuoda sadekuuroja vielä maan eteläosiinkin.

Lue lisää

Metsänomistaja: Muista nämä asiat myrskytuhopuiden myynnissä ja korjuussa

Parilla tuhannella kotitaloudella on yhä sähköt poikki Itä-Suomessa – korjaustyö on hidasta

Sähköt ovat poikki yhä tuhansilta talouksilta Itä-Suomessa – Savon junaliikenne palaa normaaliin

Luvassa viileää säätä ja matalapaineita - viitteitä uusista myrskyistä ei ole