Kotimaa

Porvoon poliisiampumiselle ei löytynyt esitutkinnassa selkeää motiivia – ruotsalaisveljesten epäillään tehneen tiedusteluja, jotta poliisi saadaan ansaan

Päihteillä ei KRP:n mukaan ollut osuutta tapahtumiin.
LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Kahta veljestä epäillään muun muassa lukuisista murhan yrityksistä. Kuvassa nuorempi veljeksistä.

Porvoon viime elokuisen poliisiampumisen esitutkinta on valmistunut. 26- ja 30-vuotiaita ruotsalaisveljeksiä epäillään muun muassa lukuisista murhan yrityksistä, virkamiehen väkivaltaisista vastustamisista ja vaaran aiheuttamisista.

Tapahtumaketju alkoi Porvoossa Koneistajantien teollisuusalueella, minne poliisipartio sai hälytyksen aamuyöllä sunnuntaina 25. elokuuta. Kun poliisit saapuivat paikalle, kaksikko avasi tulen heitä kohti. Molemmat poliisit haavoittuivat, mutta pääsivät poistumaan paikalta.

Epäillyt onnistuivat tilanteessa saamaan haltuunsa poliisin virka-aseen. Esitutkinnan mukaan tilanne oli ohi noin kolmessa minuutissa.

Veljekset pakenivat Koneistajantieltä, ja poliisi paikansi heidät illalla Tampereelta. Tutkinnanjohtaja Kimmo Huhta-aho ei kommentoi, miksi epäillyt valitsivat suunnakseen juuri Pirkanmaan.

"Siihen saataneen vastauksia myöhemmin, Huhta-aho sanoo viitaten tulevaan oikeudenkäyntiin."

KRP:n mukaan epäiltyjen jäljille päästiin muun muassa laajan teletietoihin kohdistuneen tutkinnan avulla.

"Se, että näistä henkilöistä on tullut epäiltyjä, on monen tekijän summa. Viranomaisvihjeitä tuli poliisin ja Tullin puolelta. Sitten tämä telepuolen asioihin perehtyminen ja hätäkeskuslaitoksen tiedot. Nämä yhdessä ovat ohjanneet tiettyyn suuntaan, Huhta-aho sanoo STT:lle."

Veljeksiä yritettiin ensimmäisen kerran pysäyttää Tampereen Rantatunnelin läheisyydessä iltakahdeksan jälkeen. He kiihdyttivät Volvollaan tunneliin ja ampuivat poliisia kohti viisi laukausta, poliisi kertoo. Laukauksista kolme osui partioauton keulaan.

KRP:n mukaan poliisin lisäksi myös sivulliset olivat vaarassa Rantatunnelissa. Vaaraa aiheutti paitsi ampuminen, myös veljesten ajovauhti ja -tapa.

Seuraavan kerran veljekset tavattiin Hämeenkyrössä. Poliisi levitti tielle piikkimaton, mutta epäillyt onnistuivat kiertämään sen. Hämeenkyrössä poliisipartio yritti vielä pysäyttää epäiltyjen auton törmäämällä sen takaosaan. Tällöin epäillyt ampuivat KRP:n mukaan taas poliiseja kohti. Yksi laukauksista osui Volvon kattoon ja toinen partioauton sivupeiliin.

Veljekset saatiin kiinni vasta Ikaalisissa. He ajoivat poliisin piikkimattoon osuen samalla partioautoon. He jatkoivat vielä matkaa, mutta pysähtyivät muutaman sadan metrin jälkeen ja tulivat ulos autosta.

Poliisin mukaan miehet eivät vastustaneet kiinniottoa.

Kiinniotto tapahtui kello 20:33. Liki 50 kilometrin pakomatka Tampereelta Ikaalisiin kesti noin puoli tuntia. Kukaan ei loukkaantunut sen aikana.

Keskusrikospoliisin (KRP) mukaan poliisia kohti ammuttiin sunnuntain aikana kolmessa tilanteessa, Porvoon Koneistajantien lisäksi Tampereella ja Hämeenkyrössä. Laukauksia oli yhteensä parikymmentä. Huhta-aho ei kommentoi, käyttivätkö epäillyt poliisilta viemäänsä virka-asetta Pirkanmaalla ampuessaan.

Poliisit eivät ampuneet aseillaan kertaakaan.

Selkeää motiivia teoille ei KRP:n mukaan ole selvinnyt. Huhta-aho ei kommentoi, oliko veljesten toiminnan taustalla poliisi- tai viranomaisvihaa. Päihteillä ei KRP:n mukaan ollut osuutta tapahtumiin. Huhta-aho sanoo, että syyteharkinnan ja tulevan oikeudenkäynnin turvaamiseksi on välttämätöntä, ettei motiivikeskustelua käydä tässä vaiheessa.

Huhta-aho ei tästä syystä ota kantaa myöskään siihen, onko veljesten alkuperäinen syy Suomeen tulolle ollut kohdistaa poliisiin väkivaltaa vai onko matkustussyy ollut jokin muu.

"Tämä on osa motiivikeskustelua ja sen jätän oikeudenkäynnin yhteyteen."

Vaikka selkeää motiivia teolle ole löydetty, poliisi kuitenkin epäilee veljesten tehneen valmisteluja ja tiedusteluja, jotta poliisit saataisiin tiettyyn paikkaan haluttuna aikana.

KRP:n mukaan ennen teollisuusalueelle sunnuntaina soitettua hätäkeskuspuhelua hätäkeskukseen tuli lauantai-iltana soitto, jossa poliisia pyydettiin Porvoon Epoon alueelle hiekkakuopalle nuorisojoukon väitetyn tappelun vuoksi.

Poliisipartio ja ilmoittaja eivät koskaan kohdanneet, ja KRP epäilee, että puhelulla on yhteys myöhempään soittoon. Tätä kokonaisuutta on tutkittu epäiltynä törkeän ryöstön valmisteluna.

"Epäillään, että se keikka olisi ollut yhtälailla tällainen tekaistu. Ja nyt kun tiedetään, mitä Koneistajantiellä on tapahtunut, voi vain ajatella, mitä on hiekkakuopalla aiottu, Huhta-aho sanoo."

Miesten epäillään jo kesäkuussa 2019 yrittäneen hankkia käsiaseita salatun sähköpostipalvelun avulla, minkä vuoksi heitä epäillään myös ampuma-aserikoksesta.

Veljekset ovat Ruotsin kansalaisia, ja toisella heistä on lisäksi Suomen kansalaisuus. KRP:n mukaan miehet olivat saapuneet Suomeen huhtikuussa ja lukuun ottamatta lyhyttä Ruotsin-vierailua toukokuussa olivat oleskelleet Suomessa yhtäjaksoisesti kiinniottoonsa saakka.

Lue lisää

Mikko Kärnä esittää Helsinkiin jengien vastaista "kovien otteiden" toimintaryhmää – väkivaltaiset nuoret voidaan sijoittaa laitoksiin pois pääkaupunkiseudulta, mielellään mahdollisimman kauaksi

Puolustusministeri Antti Kaikkonen: Hävittäjähankinnat etenevät aikataulussaan – Poliisin lisävirkojen taustalla "Sipilän hallituksen kaukaa viisas työ"

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoo, miten syrjäseutujen poliisipalveluita pitäisi parantaa: 20 heikoimman toimintavalmiusajan alueen tilanne paranisi merkittävästi jo 17,5 miljoonan euron lisärahoituksella

Poliisiylijohtaja paljastaa: Poliisien määrää lisätään etenkin harvaan asutuilla seuduilla – viranomaisten näkyvyyden parantamiseen käytettävissä 4,1 miljoonaa euroa