Mansikan pääsatokausi käynnissä eteläisessä ja keskisessä Suomessa – viilentynyt sää toi helpotusta - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Mansikan pääsatokausi käynnissä eteläisessä ja keskisessä Suomessa – viilentynyt sää toi helpotusta

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto kannustaa aloittamaan jo pakastuspuuhat.
Lari Lievonen
Tämän vuoden mansikkasesongista on tulossa lyhyt ja nopeatempoinen.

Pitkään jatkuneet suotuisat säät ovat saaneet mansikan pääsatokauden kunnolla käyntiin eteläisessä ja keskisessä Suomessa. Pohjoisemmassakin sato käynnistyy viikon sisällä, kertoo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto tiedotteessaan.

Viime päivien runsaat sateet ovat tuoneet kaivattua kosteutta pelloille ja viilentyneet säät ovat tehneet mansikan laadulle hyvää. Kesäkuun helteet ovat saaneet aikaan kuitenkin sen, että todennäköisesti tämän kesän mansikkasesongista tulee lyhyt ja nopeatempoinen. Mansikoiden pakastus ja säilöntä kannattaa ajoittaa lähiviikkoihin.

Mansikoita myydään tällä hetkellä tiloilta, kaupoista, toreilta ja marjanmyyntipisteistä. Myös itsepoiminta on käynnistynyt ja on tänä vuonna ollut suosittua kuluttajien keskuudessa.

Mansikka on herkkä marja, joka ei kestä kovaa käsittelyä, pitkää kuljetusta tai korkeaa lämpötilaa pitkään poiminnan jälkeen, liitto muistuttaa. Mansikka kannattaakin tarjoilla ja pakastaa mahdollisimman tuoreena, silloin marja on parhaimmillaan.

Jos pakastettavat marjat pääsee poimimaan itse, kannattaa ne kerätä ilman kantaa, mikä vähentää marjojen käsittelyä kotona.

"Pakastin on hyvä laittaa pakastusasentoon jo päivää ennen pakastuksen aloittamista. Kerralla ei kannata pakastaa yli 10 kiloa, sillä useimpien pakastinten pakastusteho alkaa tätä suuremmalla määrällä kärsiä ja pakastettavan marjan laatu heikkenee", vinkkaa liitto tiedotteessaan.

Hyvä vinkki kaikille, joilla on pieni pakastin, on viipaloida tai soseuttaa mansikat ennen pakastusta. Silloin niiden tilan tarve laskee noin puoleen.

Lue lisää

Thaipoimijat eivät ehdi eteläisen ja keskisen Suomen mustikkasadon korjuuseen – saattavat ehtiä Lapin sadon poimintaan, jos matkustusluvat heltiävät

Mansikat kannattaa poimia tai ostaa ripeästi – "On odotettavissa nopeasyklinen mansikkakausi"

Omenatarhureita huolestuttaa poimijoiden riittävyys – tilanne on kuitenkin valoisampi kuin marjatiloilla

Omenapuut kukkivat hienosti Ahvenanmaalla – "Jos ei tule hallaöitä tai rakeita, niin sadosta vaikuttaisi tulevan hyvä"