Uutissuomalainen: Vuokralaisilta vaaditaan yhä useammin henkilötakaajaa - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Uutissuomalainen: Vuokralaisilta vaaditaan yhä useammin henkilötakaajaa

Kuluttajaliitto ja Vuokralaiset ry suhtautuvat takauksen vaatimiseen kriittisesti.
Kuluttajaliitto suosittelee etsimään ensisijaisesti asuntoa, johon ei vaadita takausta. LEHTIKUVA / Teemu Salonen

Yhä useampi vuokranantaja vaatii vuokralaiselta henkilötakaajan, joka ottaa vastuulleen vuokralaisen mahdollisesti aiheuttamat taloudelliset vahingot, kertoo Uutissuomalainen.

Niin sanottua omavelkaista takausta vaativat etenkin yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Sanna Hughes kertoo jutussa, että henkilötakausta on alettu käyttää etenkin, jos vuokralaisella on maksuhäiriömerkintöjä. Takauksella vuokranantaja pystyy pienentämään omaa riskiään. Henkilötakaajaa voidaan vaatia vuokravakuuden lisäksi tai sen sijaan.

Kuluttajaliitto ja Vuokralaiset ry puolestaan suhtautuvat takauksen vaatimiseen kriittisesti. Niiden mukaan se asettaa vuokralaiset eriarvoiseen asemaan, sillä kaikilla ei ole verkostoa, josta löytyisi omavelkainen takaaja. Kuluttajaliitto suositteleekin etsimään ensisijaisesti asuntoa, johon ei vaadita takausta.

Omavelkainen henkilötakaus tarkoittaa Uutissuomalaisen mukaan käytännössä sitä, että jos vuokralainen jättää esimerkiksi vuokrat maksamatta tai aiheuttaa vahinkoa asunnolle, voi vuokranantaja vaatia suoritusta suoraan takaajalta kääntymättä vuokralaisen puoleen.

Suuret vuokra-asuntoyhtiöt ovat jutun mukaan vähentäneet jopa tavanomaisen vuokravakuuden vaatimista.

Lue lisää

Perinteinen unelma pitää pintansa – jopa 70 prosenttia nuorista haaveilee omakotitalosta, paljastaa kysely

Joka kymmenes pientaloasuja maksaisi vähähiilisestä kodista viidenneksen enemmän

Talon pienipäästöisyys ei juurikaan kasvata sen rakennuskustannuksia – energiatehokkuutta ei kuitenkaan voida parantaa loputtomasti

Harva kaipaa keskittämistä