Liikenne Ruotsin ja Suomen rajalla pohjoisessa on lisääntynyt – normaalitilanne on kuitenkin vielä kaukana - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Liikenne Ruotsin ja Suomen rajalla pohjoisessa on lisääntynyt – normaalitilanne on kuitenkin vielä kaukana

Tornion ja Haaparannan välinen liikenne on lisääntynyt kesäkuun puolivälistä lähtien 28 prosenttia.
Vesa Moilanen
Liikenne Tornion ja Haaparannan välillä on lisääntynyt kesäkuun puolivälistä lähtien 28 prosenttia, kertoo Rajavartiolaitos.

Liikenne Ruotsin rajalla pohjoisessa on lähtenyt kasvuun, kertoo komentajakapteeni Mikko Hirvi Rajavartiolaitoksen tilannekeskuksesta.

Hänen mukaansa liikenne Tornion ja Haaparannan välillä on lisääntynyt kesäkuun puolivälistä lähtien 28 prosenttia. Normaalitilanteesta ollaan kuitenkin kaukana.

"Esimerkiksi Tornion rajanylitykset ovat vain puolet siitä, mitä ne ovat normaalisti. Pohjoisempana on vielä hiljaisempaa", Hirvi kertoo.

Ruotsin rajalla ovat voimassa tiukat matkustusrajoitukset maan koronatilanteen vuoksi. Viime viikkoina koronatilanne on pahentunut erityisesti Pohjois-Ruotsissa.

Muita Pohjoismaita ja Baltian maita koskeneet matkustusrajoitukset purettiin kesäkuun 15. päivä. Hallituksen on määrä päättää keskiviikkona matkustusrajoitusten purusta useisiin muihin maihin. Ruotsin ei odoteta olevan listalla.

Rajavartiolaitoksella ei ole antaa tietoa matkustajaliikenteen kehityksestä muihin Pohjoismaihin ja Baltian maihin rajoitusten purun jälkeen, koska Rajavartiolaitos ei valvo Schengen-maiden välistä sisärajaliikennettä.

"Meillä ei ole tilannekuvaa siitä, miten paljon ihmiset siellä matkustavat", Hirvi sanoo.

Helsingin Sataman mukaan Tallinnan-reitillä matkasi maanantaina 25 000 henkilöä. Vuosi sitten matkustajia oli reitillä 54 000. Kesäkuun alkupuolella päivittäiset matkustajamäärät laskettiin tuhansissa.

Tilastokeskus kertoo, että matkustajaliikenne Suomen satamissa jäi toukokuussa kahdeksaan prosenttiin vuoden takaisesta.

Lentoliikenteessä on ollut hiljaista rajoitusten purusta huolimatta, selviää lentokenttäoperaattori Finavian tilastoista. Viroon suuntautuvassa lentoliikenteessä matkustajamäärä supistui kesäkuussa 90,5 prosenttia vuoden takaisesta. Toukokuussa pudotusta tuli 93,5 prosenttia.

Norjaan ja Tanskaan suuntautuvilla reiteillä matkustajien määrä väheni kesäkuussa vajaat 96 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Lue lisää

HS: Mahdollisia tiukempia kasvomaskisuosituksia voidaan punnita alueellisesti

Suomessa kolmetoista uutta koronavirustartuntaa

Tallink Silja keskeyttää risteilyjen myynnin Tukholmassa

THL:n koronasovellus otetaan koekäyttöön huomenna