Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen

40 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoo luottavansa erittäin paljon tasavallan presidenttiin.
Sitran teettämässä kyselyssä selvitettiin muun muassa ihmisten luottamusta erilaisiin yhteiskunnallisiin instituutioihin. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran teettämään kyselytutkimukseen vastanneista suomalaisista yli puolet uskoo, että tieteen ja asiantuntijuuden merkitys lisääntyy koronakriisin jälkeisessä ajassa. Näin uskoo 61 prosenttia vastanneita.

54 prosenttia uskoo myös, että yhteiskuntaryhmien väliset jännitteet ja ristiriidat taloudellisissa ja sosiaalisissa kysymyksissä lisääntyvät. 42 prosenttia vastanneista uskoo, että koronan vuoksi kansalaisten seuranta ja valvonta lisääntyy myös kriisin jälkeen.

Kyselyssä selvitettiin myös muun muassa ihmisten luottamusta erilaisiin yhteiskunnallisiin instituutioihin. Luottamus tasavallan presidenttiin on kasvanut entisestään koronakevään aikana: siinä missä vuonna 2017 suomalaisista 32 prosenttia kertoi luottavansa erittäin paljon tasavallan presidenttiin, oli luku nyt 40 prosenttia.

Hallitus-instituutioon luotti nyt erittäin paljon 13 prosenttia ja melko paljon 47 prosenttia suomalaisista siinä missä vastaavat luvut vuonna 2017 olivat viisi ja 30 prosenttia. Myös luottamus eduskuntaan ja mediaan näyttäisi kasvaneen, Sitra kertoo tiedotteessaan.

Kyselytutkimuksen toteutti TNS Kantar 29.4.–8.5. välisenä aikana. Tutkimukseen vastasi reilu 3  800 ihmistä.

Lue lisää

Asiantuntijavallassa aina myös vaaransa

Copa-Cogecan kysely: Maatalouteen kohdistuva kritiikki yleistynyt, vaikuttaa viljelijöiden motivaatioon

Sitra vastaa

Turpeesta nousi outo kesäkohu