Kotimaa

Poliisi tutkii Postin nimissä tehtyjä ammattimaisia huijauksia – tiedossa yli 30 uhria

"Huijaukset ovat ammattimaisesti toteutettu", kertoo rikostarkastaja Jukkapekka Risu
Yli 30 ihmistä on joutunut Postin nimissä tehtyjen ammattimaisten huijausten uhriksi. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

Helsingin poliisilaitos tutkii Postin nimissä tehtyjä ammattimaisia huijauksia, jotka on tehty kolmena eri ajankohtana. Helsingin poliisilaitoksella on tiedossa yli 30 uhria. Viime viikonlopun osalta rikoshyöty on ollut noin 19  000 euroa.

Kaikissa tapauksissa Postin saapumisilmoitukselta näyttävä tekstiviesti on ohjannut käyttäjän www.smartpostkoodi.net- tai www.smartpostseuranta.com-verkkosivulle.

Tietojen kalastelua varten tehty väliaikainen sivusto on pyytänyt tunnistautumaan verkkopankkitunnuksilla. Ainakin Nordean ja OP:n verkkopankkitunnuksia ja henkilötietoja hyödyntämällä on haettu pikalainoja. Lainarahat on siirretty heti suomalaiselle pankkitilille ja nostettu välittömästi ulos automaatista Virossa.

"Huijaukset ovat ammattimaisesti toteutettu. Verkkosivu on kaikilla kerroilla ollut käytössä vain yhden viikonlopun, jonka aikana tekstiviestejä on lähetetty paljon. Rahat on nostettu muulien avulla samana viikonloppuna", kertoo rikostarkastaja Jukkapekka Risu Helsingin poliisilaitokselta tiedotteessa.

Rahojen nostamiseen on käytetty muuleja eli henkilöitä, joiden tehtävänä on vastaanottaa rikoksella hankittua omaisuutta ja toimittaa se ketjussa eteenpäin. Muulina toimiminen on rangaistava teko.

Poliisi kehottaa ottamaan välittömästi yhteyttä omaan pankkiinsa ja ilmoittamaan poliisille, jos on saanut tekstiviestin ja antanut joitakin tietoja huijaussivustolle.

Lue lisää

Black Friday ja korona siivittivät Postin kaikkien aikojen pakettiennätykseen – viime viikolla käsiteltiin 1,5 miljoonaa pakettia

Kuolleeksi väitettyä irakilaismiestä ei päästä kuulemaan epäillyn EIT-huijauksen oikeudenkäynnissä – syytettyinä miehen tytär ja tämän ex-puoliso

Posti korottaa kirjeiden, lehtien ja postipakettien jakelun hintoja reippaasti – Medialiitosta ja Suomen Yrittäjistä kritiikkiä ajoitukselle

Posti enteilee loppuvuodelle ennätystä pakettitoimituksiin – 200 väliaikaista noutopistettä tulossa ympäri Suomea