Pääministeri Marinilla ja keskustan puheenjohtaja Kulmunilla eri käsitys työllisyystoimista tehtävien päätösten aikataulusta - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Pääministeri Marinilla ja keskustan puheenjohtaja Kulmunilla eri käsitys työllisyystoimista tehtävien päätösten aikataulusta

Kulmunin mukaan budjettiriihessä pitää olla päätökset 30  000:sta työpaikasta ja työllisyystavoitteen nostamisesta ylöspäin 60  000:sta.
LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ja pääministeri Sanna Marin ovat eri mieltä aikataulusta, jolla hallituksen pitää tehdä työllisyyspäätöksiä.

Hallituspuolue keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ja pääministeri Sanna Marin (sd.) ovat eri mieltä aikataulusta, jolla hallituksen pitää tehdä työllisyyspäätöksiä. Marinin mielestä hallituksella on budjettiriihessä oltava näkymä siitä, millä tavalla 30  000 ensimmäistä päätösperäistä työpaikkaa saadaan luotua, mutta aikataulullisesti prosessi voi joustaa. Kulmuni viestitti STT:lle hallitusohjelman olevan voimassa, joten budjettiriihessä pitää olla päätökset 30  000:sta työpaikasta ja siitä, että työllisyystavoitetta nostetaan ylöspäin 60  000:sta.

"Muusta aikataulusta ei ole sovittu", Kulmuni sanoi tekstiviestillä.

Marinin mukaan hallitus on aiemmin lisätalousarvion yhteydessä sopinut, että aikataulu voi joustaa niin, että päätösten pitää olla tehtynä tämän vuoden puolella.

"Koronatilanteesta johtuen olemme myös tätä keskustelua käyneet hallituksessa ja viisikossakin viime viikolla ja on mahdollista, että aivan kaikkia prosesseja emme saa budjettiriiheen mennessä valmiiksi, mutta näkymä pitää olla. Kyllä tästä isosta tavoitteesta hallitus pitää kiinni", Marin sanoi medialle mennessä Säätytalon neuvotteluihin keskiviikkona.

Marin sanoi hallituksen sopineen lisätalousarvion yhteydessä myös, että se nostaa tavoitettaan lisätä työllisten määrää vähintään 60 000 henkilöllä vuoden 2023 loppuun mennessä. Tavoitteen tasosta on ollut määrä päättää syyskuun budjettiriihessä.

"Me tarvitsemme rakenteellisia uudistuksia, joilla työllisyyttä vahvistetaan. Samalla olemme sopineet siitä, että tämän aikataulun osalta se joustaa hieman, mutta sillä tavalla kuitenkin, että tämän vuoden puolella päätökset pitää olla tehtynä."

Työmarkkinajärjestöjä on kritisoitu siitä, että ne ovat jo vuoden pohtineet työllisyystoimia, mutta tuloksia ei ole tullut. Marin ei kritiikkiin yhdy.

"On ymmärrettävä, että koronan vuoksi kaikki käynnissä olleet prosessit ovat lykkääntyneet ja viivästyneet, koska kaikki energia on keskittynyt tähän akuutin kriisin hoitoon. "

Myös valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) piti Helsingin Sanomien haastattelussa 4. heinäkuuta tiukasti kiinni hallitusohjelmasta, jonka mukaan hallituksen on määrä päättää syyskuun puolivälin budjettiriiheen mennessä toimista, joiden arvioidaan tuovan vähintään 30 000 uutta työllistä.

Ilta-Sanomien mukaan useista hallituslähteistä sanottiin lehdelle aamulla Vanhasen erehtyneen, kun hän viikonloppuna vahvisti Helsingin Sanomissa, että tavoitteena on edelleen päättää riihessä kaikista 30 000 uudesta työpaikasta.

IS:n tietojen mukaan Vanhanen on päivitetty kartalle lisätalousarvion yhteydessä viisikossa tehdystä linjauksesta ja kaikki ovat sitoutuneita siihen, että päätökset tehdään syksyn aikana.

Lue lisää

Pääministeri Sanna Marin meni naimisiin – "Olemme jakaneet ilot ja surut sekä tukeneet toisiamme tyvenessä ja myrskyssä"

Katri Kulmuni kampanjoi ahkerasti ympäri Suomea ja kerää kannattajia – "On aika tuoda Keskustaa esille ihmisten ja alueiden näkökulmasta"

Seiska: Pääministeri Sanna Marinin isä on kuollut

Kulmuni: Keskusta odottaa, että sote-uudistus tehdään nykyisten maakuntien pohjalta