Kotimaa

Tulli takavarikoi kevään aikana ennätysmäärän nikotiinituotteita: "Kevään aikana olemme takavarikoineet lähes 300 lähetystä"

Koronapandemia on vaikeuttanut nuuskan kaltaisten tuotteiden maahantuontia, mikä selittää osin määrän kasvua.
Koronapandemia on vaikeuttanut nuuskan kaltaisten tuotteiden maahantuontia, mikä selittää osin määrän kasvua. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

Tulli kertoo takavarikoineensa kevään aikana ennätysmäärän nikotiinivalmisteita rahti- ja postiliikenteestä sekä satunnaisesta matkustajatuonnista.

Koronapandemia on vaikeuttanut nuuskan kaltaisten tuotteiden maahantuontia, mikä selittää osin määrän kasvua.

"Kevään aikana olemme takavarikoineet lähes 300 lähetystä. Viime vuonna samaan aikaan vastaava luku oli alle kymmenen", valvontajohtaja Hannu Sinkkonen kertoo Tullin tiedotteessa.

Tulli varoittaa maahantuotavien nuuskan kaltaisten tuotteiden korkeista nikotiinipitoisuuksista, sillä verkkokaupasta tilaaja tai matkustaja ei voi tietää valmisteen todellista nikotiinin määrää. Tullilaboratorion tutkimusten mukaan posti- ja rahtilähetyksissä on epätasalaatuisuutta. Pitoisuudet ovat olleet korkeampia tai jopa 40 prosenttia pienempiä kuin ilmoitettu.

"Koska nikotiinivalmisteet eivät ole pitoisuuksiltaan tasalaatuisia, niiden myyntiä ja käyttöriskiä voisi verrata esimerkiksi lääkeväärennöksiin. Ostaja ei voi luottaa pakkausselosteen tai kauppapaikan tietoihin. Käyttäjä ottaa tietoisen terveysriskin käyttäessään valmistetta", Sinkkonen varoittaa.

Nuuskaa takavarikoitiin viime vuonna hieman alle 5  000 kiloa, mikä on yli kaksinkertainen määrä parin vuoden takaiseen tilanteeseen.

Lue lisää

Tuliko kotiovelle hämärä paketti? Tullin valvontajohtaja neuvoo, mitä kannattaa tehdä

Huumeet eivät ole enää vain kasvukeskusten riesa – KRP:n rikosylikomisario kertoo, miten maaseudulla hankitaan huumeita ja ketkä niitä ostavat

Suomen tavaraviennin arvo kesäkuussa 15 prosenttia viime vuotta alhaisempi

Tulli: Tavaraviennin arvo laski 31 prosenttia toukokuussa