Kotimaa

MMM:n asetusluonnos velvoittaisi koiranomistajat koirien yksilölliseen tunnistamiseen ja rekisteröintiin

Velvoitteen tavoite olisi ehkäistä pentutehtailua ja korien laitonta maahantuontia. Esitys lähti lausunnolle tänään.
Kari Salonen
Koirien rekisteröinti on vielä tällä hetkellä vapaaehtoista. Kuvituskuva.

Maa- ja metsätalousministeriön valmistelema asetus velvoittaisi koiranomistajan huolehtimaan koiran yksilöllisestä tunnistamisesta ja kirjaamisesta viranomaisrekisteriin.

Pakollisella rekisteröinnillä ja tunnistuksella pyrittäisiin torjumaan ennen kaikkea pentutehtailua ja koirien laitonta maahantuontia. Se helpottaisi myös karanneiden, tai muuten irrallaan tavattujen koirien tunnistusta.

Virallinen rekisterinpitäjä olisi Ruokavirasto, joka etsii ja kilpailuttaa sopivaa tahoa viranomaista avustavaan rooliin. Uusi rekisteri olisi tarkoitus saada käyttöön vuoteen 2023 mennessä.

Koirien rekisteröinti ja tunnistusmerkintä ovat tällä hetkellä Suomessa vapaaehtoisia. Esimerkiksi tarkkaa tietoa Suomessa olevien koirien määrästä ei tämän vuoksi ole.

Ministeriö myös muistuttaa, että vaikka raivotautia levittävät koirat eivät olekaan tällä hetkellä Suomessa EU:n ulkopuolisia maita vastaava ongelma, lisäävät vastoin maahantuontimääräyksiä tuodut koirat taudin riskiä myös Suomessa.

Lue lisää

YLE: Tampereelta löytyi viikonloppuna kymmenkunta kuollutta vesilintua – Ruokavirasto tutkii lintuinfluenssan mahdollisuutta

Suomalaiset minkkitarhat ovat välttäneet koronan, mutta Ruokaviraston seuranta jatkuu ainakin ensi kesään

Suomen lipulla myydään ulkomaista kinkkua – Savuhovi: "Meille tärkeää on avainlippu ja suomalaisten työllistäminen"

Supikoirien ja kettujen ruhoja kaivataan näytteeksi – yli 180 eläintä on jo toimitettu rabiesseurantaan, vielä tarvittaisiin noin 170 lisää