Kotimaa

MMM:n asetusluonnos velvoittaisi koiranomistajat koirien yksilölliseen tunnistamiseen ja rekisteröintiin

Velvoitteen tavoite olisi ehkäistä pentutehtailua ja korien laitonta maahantuontia. Esitys lähti lausunnolle tänään.
Kari Salonen
Koirien rekisteröinti on vielä tällä hetkellä vapaaehtoista. Kuvituskuva.

Maa- ja metsätalousministeriön valmistelema asetus velvoittaisi koiranomistajan huolehtimaan koiran yksilöllisestä tunnistamisesta ja kirjaamisesta viranomaisrekisteriin.

Pakollisella rekisteröinnillä ja tunnistuksella pyrittäisiin torjumaan ennen kaikkea pentutehtailua ja koirien laitonta maahantuontia. Se helpottaisi myös karanneiden, tai muuten irrallaan tavattujen koirien tunnistusta.

Virallinen rekisterinpitäjä olisi Ruokavirasto, joka etsii ja kilpailuttaa sopivaa tahoa viranomaista avustavaan rooliin. Uusi rekisteri olisi tarkoitus saada käyttöön vuoteen 2023 mennessä.

Koirien rekisteröinti ja tunnistusmerkintä ovat tällä hetkellä Suomessa vapaaehtoisia. Esimerkiksi tarkkaa tietoa Suomessa olevien koirien määrästä ei tämän vuoksi ole.

Ministeriö myös muistuttaa, että vaikka raivotautia levittävät koirat eivät olekaan tällä hetkellä Suomessa EU:n ulkopuolisia maita vastaava ongelma, lisäävät vastoin maahantuontimääräyksiä tuodut koirat taudin riskiä myös Suomessa.

Lue lisää

Älä polta hukkakaurasäkkejä avotulella – metsäpalovaroitus on voimassa suuressa osassa Suomea

Haluatko syödä jauhelihapihvisi mediumina? Viranomaiset varoittavat erityisesti lapsia ja iäkkäitä koskevasta sairastumisvaarasta

Moni uusi metsien tuhohyönteinen on käynyt jo vaarallisen lähellä

Onko söpömpää kuin kymmenet corgit temmeltämässä rannalla? Katso video ja päätä itse