Kotimaa

MMM:n asetusluonnos velvoittaisi koiranomistajat koirien yksilölliseen tunnistamiseen ja rekisteröintiin

Velvoitteen tavoite olisi ehkäistä pentutehtailua ja korien laitonta maahantuontia. Esitys lähti lausunnolle tänään.
Kari Salonen
Koirien rekisteröinti on vielä tällä hetkellä vapaaehtoista. Kuvituskuva.

Maa- ja metsätalousministeriön valmistelema asetus velvoittaisi koiranomistajan huolehtimaan koiran yksilöllisestä tunnistamisesta ja kirjaamisesta viranomaisrekisteriin.

Pakollisella rekisteröinnillä ja tunnistuksella pyrittäisiin torjumaan ennen kaikkea pentutehtailua ja koirien laitonta maahantuontia. Se helpottaisi myös karanneiden, tai muuten irrallaan tavattujen koirien tunnistusta.

Virallinen rekisterinpitäjä olisi Ruokavirasto, joka etsii ja kilpailuttaa sopivaa tahoa viranomaista avustavaan rooliin. Uusi rekisteri olisi tarkoitus saada käyttöön vuoteen 2023 mennessä.

Koirien rekisteröinti ja tunnistusmerkintä ovat tällä hetkellä Suomessa vapaaehtoisia. Esimerkiksi tarkkaa tietoa Suomessa olevien koirien määrästä ei tämän vuoksi ole.

Ministeriö myös muistuttaa, että vaikka raivotautia levittävät koirat eivät olekaan tällä hetkellä Suomessa EU:n ulkopuolisia maita vastaava ongelma, lisäävät vastoin maahantuontimääräyksiä tuodut koirat taudin riskiä myös Suomessa.

Lue lisää

Kylmäpäisin lähetti maataloustukihakemuksen 16 sekuntia ennen määräaikaa – "Pienikin häiriö olisi voinut siirtää sen keskiviikon puolelle, jolloin tuista olisi leikattu prosentti"

Ruokavirasto: Muovia sisältävien bambumukien käyttö, myynti ja maahantuonti on lopetettava heti

Koiran aggressiivisen käytöksen takana on usein pelko – myös koiran rotu vaikuttaa aggressiivisuuteen

Käräjäoikeus hylkäsi turkistarhaajan korvausvaatimuksen – yrittäjä vaati valtiolta satojatuhansia euroja, koska parvovirusohjeisus muuttui ja esti kettujen viennin Kiinaan