Euroryhmän uudeksi puheenjohtajaksi Irlannin valtiovarainministeri Paschal Donohoe - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Euroryhmän uudeksi puheenjohtajaksi Irlannin valtiovarainministeri Paschal Donohoe

Puheenjohtajakisan ennakkosuosikkina pidettiin Espanjan Nadia Calvinoa.
LEHTIKUVA/AFP
Euroryhmän uusi luotsi, irlantilainen Paschal Donohoe.

Euroryhmän uudeksi puheenjohtajaksi on valittu Irlannin valtiovarainministeri Paschal Donohoe. Hän voitti äänestyksen toisella kierroksella Espanjan Nadia Calvinon.

Ehdolla oli myös Luxemburgin valtiovarainministeri Pierre Gramegna, mutta hän jäi sivuun kisasta ensimmäisen kierroksen jälkeen.

Euromaiden valtiovarainministereistä koostuva euroryhmä on epävirallinen ryhmä, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Se kokoontuu yleensä kerran kuukaudessa.

Puheenjohtajakisassa Donohoe korosti haluaan toimia sillanrakentajana pohjoisen ja etelän välillä. Donohoelle tukea osoitti esimerkiksi keskustaoikeistolainen Euroopan kansanpuolue EPP, joka on eurooppalainen puolueryhmittymä.

Kisan ennakkosuosikki oli kuitenkin Espanjan Calvino. Jos hänet olisi valittu tehtävään, euroryhmä olisi saanut ensimmäisen naispuheenjohtajansa.

Luxemburgin Gramegna hävisi puheenjohtajakisan toistamiseen, sillä hän pyrki euroryhmän johtoon jo 2,5 vuotta sitten, mutta jäi silloin kakkoseksi Portugalin Mario Centenolle.

Euroryhmän puheenjohtaja valitaan 2,5 vuoden kaudelle. Puheenjohtajalla on merkittävä rooli kompromissien edistäjänä, kun pohjoiset ja eteläiset euromaat etsivät yhteisymmärrystä.

Koronaviruskriisin aikana euroryhmä on ollut keskeisessä osassa, kun EU rakensi keväällä 540 miljardin euron kriisipaketin.

Nyt käsittelyssä olevan 750 miljardin euron elpymisvälineen sekä monivuotisen rahoituskehyksen osalta neuvottelut käydään sen sijaan EU-maiden johtajien pöydässä.

Euroryhmän puheenjohtajakisa pyörähti käyntiin, kun väistyvä puheenjohtaja Centeno ilmoitti kesäkuussa, ettei hae päättyvälle kaudelleen jatkoa. Centeno luopui myös ministeripestistään Portugalissa.

Euroryhmän aiemmat puheenjohtajat ovat olleet Luxemburgin Jean-Claude Juncker ja Hollannin Jeroen Dijsselbloem.

Illan kokouksessa keskusteltiin myös EU-komission tällä viikolla julkistamasta talousennusteesta. Siinä komission arvio talouden supistumisesta oli synkistynyt entisestään. Komissio ennustaa euroalueen talouden supistuvan tänä vuonna 8,7 prosentilla ja kasvavan ensi vuonna 6,1 prosentilla.

Euroryhmän puheenjohtaja Centeno kommentoi kokouksen alla, ettei komission ennusteessa ole otettu huomioon vielä elpymisvälineen mahdollisia vaikutuksia.

"Uskon näiden politiikkatoimien muuttavan kehityksen suuntaa ja auttavan meitä pehmittämään iskua sekä suojelemaan sisämarkkinoita", Centeno sanoi.

Lue lisää

Euroryhmä valitsee tänään uuden puheenjohtajan – ryhmän johtoon saattaa nousta ensimmäistä kertaa nainen

Marin: Hallitus ei päätä pakkokaranteeneista — kyse on viranomaispäätöksistä

Tämän iltaisissa neuvotteluissa ei päätöksiä – hallitus käsittelee huomenna etätyö- ja maskisuosituksia

Valtiovarainministeriö ehdottaa väylämaksujen puolittamista ja teollisuuden sähköveron rysäyttämistä kerralla EU:n minimiin