Nämä ovat suomalaisten seksiasentojen inhokit ja suosikit – seksuaaliterapeutti selittää, mistä erot mieltymyksissä johtuvat - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Nämä ovat suomalaisten seksiasentojen inhokit ja suosikit – seksuaaliterapeutti selittää, mistä erot mieltymyksissä johtuvat

Eroja asentomieltymyksissä on niin sukupuolten kuin ikäryhmienkin välillä.
Stiina Hovi
Kyselyn perusteella suomalaisten ehdoton suosikkiasento on takaapäin. Kuvituskuva.

Seksivälinekauppa Kaalimato.com selvitti kyselyssään, mitkä ovat suomalaisten mielestä seksiasentojen inhokit ja suosikit.

Kyselyn perusteella suomalaisten ehdoton suosikkiasento on takaapäin. Sen valitsi 25 prosenttia vastaajista. Muita makuuhuoneiden kestosuosikkeja ovat perinteinen lähetyssaarnaaja, paranneltu lähetyssaarnaaja esimerkiksi naisen jalat nostettuna miehen harteille, ratsastus sekä lusikka-asento, jossa molemmat ovat sivuttain.

"Takaapäin rakastelun suosiota saattaa selittää se, että asento on fyysisesti helppo, mutta etenkin miehille asento hivelee silmiä ja siihen saatetaan assosioida myös tietynlaiseen rajuuteen liittyviä mielikuvia. Heteronäkökulmasta ajatellen mies kiihottuu kumppanin takapuolesta ja nainen puolestaan nauttii siitä, kun penis osuu emättimen pohjukkaan asti. Molemmille osapuolille asento voikin olla äärimmäisen nautinnollinen", Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen sanoo tiedotteessa.

Seksiasentojen inhokkilistan kärjestä löytyy seisoma-asento, jonka valitsi 23 prosenttia kyselyn vastaajista. Lähes yhtä moni vastaaja valisti inhokikseen 69-asennon. Jonkin verran inhokkiääniä saivat myös takaapäin, lusikka-asento, jossa molemmat ovat sivuttain sekä ratsastus.

Inhokkilistan kärkipaikkaa saattaa selittää Lavikaisen mukaan se, että seksin harrastaminen seisoaltaan voi olla hieman hankalaa esimerkiksi pituuserojen takia.

"69-asento puolestaan voi olla fyysisesti kuluttava asento, ja omaan nautintoon keskittyminen saatetaan kokea ongelmalliseksi, kun samalla annetaan suuseksiä kumppanille. Tämä voi korostua erityisesti naisilla, jotka tarvitsevat useimmiten enemmän aikaa ja keskittymistä orgasmin saamiseen", Lavikainen toteaa.

Siinä mistä seksiasennosta pidetään, on jonkin verran eroa myös sukupuolten välillä. Siinä, missä naisista perinteisestä lähetyssaarnaaja-asennosta nauttii 17 prosenttia, vain 12 prosenttia miehistä ilmoittaa innostuvansa tässä asennossa.

"Ero mieltymyksissä sukupuolten välillä voi selittyä esimerkiksi sillä, että miehet kokevat lähetyssaarnaaja-asennon fyysisesti raskaammaksi kuin esimerkiksi seksin harrastamisen takaapäin. Naiset saattavat puolestaan pitää lähetyssaarnaaja-asennosta enemmän sen intiimin luonteen vuoksi", seksuaaliterapeutti sanoo.

Lavikainen muistuttaa, että seksiasentoihin liittyy myös paljon yksilöllisiä mieltymyksiä.

Ehkä hieman yllättävä havainto kyselyssä on se, että liki kolmannes naisista ei pidä 69-asennosta, mutta miehistä vain 13 prosenttia suhtautuu asentoon kielteisesti.

"Naiset saattavat kokea 69-asennon yksinkertaisesti liian monimutkaiseksi. Tämän lisäksi omaan nautintoon keskittymisen vaikeus ja esimerkiksi alapään ulkonäköön liittyvät paineet saattavat rajoittaa asennosta nauttimista", Lavikainen kommentoi.

Ymmärrettävästi myös ikä vaikuttaa asentomieltymyksiin. Vanhempia suomalaisia vastaajia miellyttää erityisesti tuttu ja turvallinen seksi lähetyssaarnaaja-asennossa. Jopa 22 prosenttia yli 65-vuotiaista kokee lemmiskelyn lähetyssaarnaajassa mieluisaksi, kun alle 25-vuotiaiden keskuudessa lähetyssaarnaaja on suosikkiasento vain kuudella prosentilla vastaajista. Alle 25-vuotiaista lähes kolmannes innostuu sen sijaan seksisessioista takaapäin.

Seksi seisaaltaan saattaa joidenkin mielestä kuulostaa villiltä ja piristävältä vaihtoehdolta, mutta erityisesti vanhempien ikäpolvien keskuudessa ajatus asennosta herättää vastentahtoisuutta. Tämän asennon inhokikseen listaa 45–54-vuotiaista 27 prosenttia ja yli 65-vuotiaiden keskuudessa jopa 38 prosenttia suomalaisista.

"Vanhemman ikäpolven perinteikäs suosikki eli seksi lähetyssaarnaaja-asennossa saattaa selittyä sillä, että moni on oppinut nuoruudessaan sen olevan ”ainoa oikea asento”. Itsestä miellyttävältä tuntuva seksiasento voi olla myös kiinni fyysisistä tekijöistä. Seksin harrastaminen seisaaltaan saattaa tuntua vaivalloisemmalta vanhempien ikäpolvien keskuudessa", Lavikainen pohtii.

Kaalimato.comin kyselytutkimuksen aineisto koottiin verkkotutkimusyhtiö Bilendin M3 Paneelissa huhti-toukokuussa 2020. Tutkimukseen vastasi 1 000 iältään 18–70-vuotiasta suomalaista.

Lue lisää:

Näistä syistä seksihalut kaikkoavat – naisten ja miesten tunnelman tappajissa suuria eroja

Arvaatko, miten usein suomalaiset ajattelevat seksiä? Miehillä se on mielessä huomattavasti naisia useammin

Lue lisää

Lammastilojen määrä laskussa – suurilla ja pohjanmaalaisilla tiloilla vähiten jatkamishaluja vuoden 2025 jälkeen

Joka kolmas suomalainen myöntää laiminlyövänsä pelastusviranomaisten suosituksia: Joissain kodeissa olevia palosammuttimia ei ole tarkastettu ikinä

Kysely: Jos hallituksen ehdottama perhevapaamalli toteutuu, isälle kiintiöidyt perhevapaakuukaudet valuvat yhä äideille

Puolet yrityksistä joutunut vähentämään investointejaan koronan vuoksi: "Tulos on huolestuttava"