Yöllä Jyväskylässä syttyneestä senioritalosta nousee enää lähinnä vesihöyryä – pelastuspäällikkö palon mahdollisesta leviämisestä: "En uskalla luvata mitään" - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Yöllä Jyväskylässä syttyneestä senioritalosta nousee enää lähinnä vesihöyryä – pelastuspäällikkö palon mahdollisesta leviämisestä: "En uskalla luvata mitään"

Palon tieltä evakuoitiin 168 ihmistä.
Timo Laulainen
Palokan Ilona -senioritalossa syttynyt palo oli ehditty saada jo perjantai-iltana kertaalleen hallintaan.

Jyväskylässä riehuneen kerrostalopalon palopaikalla ei enää puoli neljän aikaan aamulla näkynyt avotulta, kertoo Keski-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Pauli Nurminen STT:lle.

Palokan Ilona -senioritalossa syttynyt palo oli ehditty saada jo perjantai-iltana kertaalleen hallintaan, mutta palo levisi sittemmin toiseenkin taloon. Nurmisen mukaan koko kompleksi oli yhdessä vaiheessa melkein savuton. Palo eteni kuitenkin roilossa niin, että se pääsi pölähtämään jostain esille ja tilanne kärjistyi jälleen.

"Näyttää taas rauhalliselta tällä hetkellä, mutta kun noihin rakenteisiin on vähän tutustuttu ja on kokemusta siitä, miten se voi levitä, niin ei uskalla vieläkään luvata mitään."

Nurmisen mukaan rakennuksista nousee enää lähinnä vesihöyryä ja pelastuslaitos raivaa pieniä palopesäkkeitä.

Rakenteet ovat Nurmisen mukaan haastavia ja pelastuslaitos joutuu avaamaan niitä. Palopesäkkeitä pyritään paikantamaan muun muassa lämpökameroiden avulla.

Päivystävän päällikön mukaan ei vaikuta siltä, että palo olisi aamuyöstä ollut enää vaarassa levitä mihinkään.

"Kyllä me siihenkin ollaan varustauduttu, että se vielä tästä jostain pölähtää esille, mutta kyllä me ollaan aika hyvin tämä alue varmistettu lämpökameroiden ja muiden avulla."

"Nyt näyttäisi, että pieniä palopesäkkeitä vielä on, mutta nekin ovat hyvin pieniä."

Hätäkeskus tiedotti puoli neljän jälkeen yöllä Twitterissä, ettei tulipalon aiheuttama savu aiheuta enää vaaraa.

Palopaikalla oli tulessa kaksi taloa ja niitä yhdistävä yhdyskäytävä. Yhdyskäytävässä oli myös toimitiloja.

"Toinen (taloista) meni tosi pahaan kuntoon, ja toinen meni vähemmän pahaan kuntoon, mutta kyllä tässä miljoonavahingoista todennäköisesti puhutaan", Nurminen arvioi.

Yhteensä kolme taloa evakuoitiin. Nurmisen mukaan useiden evakuointitoimenpiteiden aikana evakuoitiin 168 ihmistä.

"Heille on majoitustiloja otettu tästä koululta, jonne osa on mennyt, ja osa on sitten majoitettu muualle. Siinä on sosiaalitoimi tietysti tehnyt hyvää työtä.

Lisäksi Nurminen kertoo paikalla olleen apuna poliiseja ja vapaaehtoisen pelastuspalvelu Vapepan edustajia. Paikalla oli Nurmisen mukaan myös 22 varusmiestä, jotka olivat lähinnä poliisin apuna ja auttoivat muun muassa eristämisen ja liikenneohjauksen kanssa.

Pelastuslaitoksen henkilöstön pystyi apujoukkojen takia keskittymään itse sammutustöihin. Paikalla oli puoli neljän aikoihin 25 sammutusyksikköä.

Nurmisen mukaan pelastuslaitokselle tuli ihan yllätyksenä se, miten palo pystyi leviämään niin nopeasti, vaikka rakennus oli vain muutaman vuoden vanha.

"Ei meillä näin nopeasti ole yleensä kerrostalossa palo levinnyt kuin tässä tapauksessa levisi. Nyt täytyy tarkkaan etsiä ne syyt, minkä takia se pääsi noin helposti leviämään rakennuksesta toiseen", Nurminen kertoo.

Nurmisen mukaan palo on todennäköisesti saanut alkunsa ylimmän kerroksen parvekkeelta, josta se on päässyt leviämään kattorakenteisiin, tullut roiloja pitkin alas ja siirtynyt seuraavaan kerrostaloon.

Pelastuslaitoksen tiedotteen mukaan palon syttymissyyntutkinta päästään aloittamaan sammutus- ja raivaustöiden päätyttyä.

Vaikka alueelle annettu vaaratiedote purettiin puoli neljän aikaan, ihmisiä pyydetään välttämään liikkumista alueella myös tulevan aamun ja päivän aikana, tiedotteessa kerrotaan.

"Varmaan tässä menee aamupäivälle asti ja sen jälkeen alkaa palotutkinta, ja varmaan täällä pitää nyt sitten vielä palovartiossa olla tuonne puoleen päiväänkin saakka", Nurminen arvioi puhelimessa aikaisin aamulla.

Palokan Ilona -seniorikohteessa asuu kaikkiaan noin 200 ihmistä. Asukkaiden on oltava vähintään 55-vuotiaita, ja vanhimmat heistä ovat yli 90-vuotiaita, kertoo Varttuneiden asumisoikeusyhdistys Jason asiakaspalvelupäällikkö Maiju Luukkola.

Seniorikortteliin kuuluu kolme kerrostaloa. Kokonaisuudessa on Jason asumisoikeusasuntojen lisäksi Jyväskylän Vuokra-asuntojen asuntoja ja omistusasuntoja.

Asukkaat asuvat taloissa itsenäisesti. Jason rapun alakerroksessa on myös lääkärikeskus Mehiläisen hoivayksikkö Ruusu.

Lue lisää

Hevoskuntoutuskeskus paloi Kruunupyyssä, hevoset pelastettiin

Lehdet: Navetta ja pihatto paloivat varhain torstaiaamuna Kouvolan Jaalassa

Stora Enson tehdasalueella Varkaudessa jatkuu energiapuukasojen jälkisammutus – palolla ei ole ollut vaikutusta tuotantoon

Tulipalo tuhosi pajarakennuksen katon Versowoodin sahalla Hankasalmella – "Muutaman sadan tuhannen euron vahingoista puhutaan"