Poliisi epäilee Jyväskylän senioritalon palon alkaneen kynttilästä parvekkeella – palon nopea leviäminen ihmetyttää - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Poliisi epäilee Jyväskylän senioritalon palon alkaneen kynttilästä parvekkeella – palon nopea leviäminen ihmetyttää

Onnettomuustutkintakeskus aloittaa oman tutkintansa.
Hannu Rainamo
Palokan Ilona -senioritalossa syttyi tulipalo perjantai-iltana. Palo roihahti vielä uudelleen perjantain ja lauantain välisenä yönä sen jälkeen, kun tuli oli jo kertaalleen saatu rajattua.

Poliisi epäilee, että Jyväskylän senioritalon palo sai alkunsa kerrostalon ylimmän kerroksen parvekkeella poltetusta kynttilästä. Poliisin mukaan kynttilää on poltettu alustalla, joka ei ollut paloturvallinen. Tuli pääsi leviämään ensin parvekkeen pintarakenteisiin, mistä se pääsi leviämään edelleen talon kattorakenteisiin.

Tapausta tutkitaan yleisvaaran tuottamuksensa. Pahoin vaurioitunut rakennus on eristetty sortumisvaaran sekä poliisitutkinnan vuoksi.

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) kertoi maanantaina aloittavansa tutkinnan tulipalosta. Onnettomuustutkintakeskuksen tutkijat perehtyivät onnettomuuspaikkaan maanantaina.

Käynnin aikana ilmeni, että vahingot ovat mittavia. Palo ei levinnyt asuntoihin, mutta suureen määrään asuntoja ja hoitolaitokseen tuli isoja savu- ja vesivahinkoja.

Otkesin johtajan Veli-Pekka Nurmen mukaan tärkeänä uutena tietona käynnin aikana tuli se, että parvekerakenteet ovat keskeisessä roolissa palon leviämisessä.

"Rakennuksessa on sisäänvedetyt parvekkeet, mitkä ovat tyypillisiä uusissa kerrostaloissa. Se on sellainen asia, mitä mekin tulemme tarkastelemaan tutkinnassa huolella", Nurmi kommentoi maanantai-iltana STT:lle.

Alustavista tutkimuksista Nurmella ei ollut vielä paljoa kerrottavaa. Hänen mukaansa Otkes haluaa selvittää, miten ja miksi palo on päässyt leviämään nopeasti laajalle alueelle.

"Rakenteelliset seikat ovat keskeisiä. Kyseessä on kuitenkin suhteellisen uusi rakennus. Tässä voi olla jotain sellaista, josta on jotain opittavaa."

Jyväskylässä Palokan Ilona -senioritalossa syttyi tulipalo perjantai-iltana. Palo roihahti vielä uudelleen perjantain ja lauantain välisenä yönä sen jälkeen, kun tuli oli jo kertaalleen saatu rajattua.

"Rakennusmääräysten mukaan rakennukset tehdään niin, että siellä on palo-osastoja ja palon leviäminen palo-osastosta toiseen pitäisi olla estetty. Tarkoituksena on se, että vaikka syttyisi isokin tulipalo, niin se rajoittuu yhteen palo-osastoon", Nurmi sanoo.

Esimerkiksi kerrostalossa tyypillisesti yksi huoneisto on yksi palo-osasto.

Jyväskylän tapauksesta halutaan muun muassa oppia, oliko rakenteissa jotain huomioimisen arvoista. Lisäksi halutaan selvittää, onko samoja rakenteita mahdollisesti käytössä muualla. Nurmen mukaan rakennusmääräykset Suomessa ovat hyvät ja kattavat.

Nurmi kertoo, että Otkesin tutkimissa tapauksissa myös onnistumisia voidaan tuoda esille.

"Hieno asia on se, että tässä tehtiin varsin mittava evakuointi. Sellainen ei ole lainkaan yksinkertainen asia. Onnistunutta evakuointia tullaan myös katsomaan siitä vinkkelistä, että onko siitä jotain opittavaa, kun asia menee hyvin."

Palon vuoksi kolmesta talosta evakuoitiin yhteensä 168 ihmistä. He ovat päässeet tilapäismajoituksiin sukulaisten luo, hotelleihin tai julkisiin tai yksityisiin palveluyksikköihin.

Nurmi uskoo Otkesin tutkimusten valmistuvan 7–9 kuukauden aikana.

"Koska tarkoituksemme on vastaavien tilanteiden ennaltaehkäisy, niin meillä fokuksessa ei ole se palon syy, vaan kaikki mitä siinä tapahtui."

Myös Keski-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Pauli Nurminen kertoi varhain lauantaina olevansa yllättynyt siitä, miten nopeasti palo pystyi leviämään, vaikka kyseessä oli niin uusi rakennus.

"Ei meillä näin nopeasti ole yleensä kerrostalossa palo levinnyt kuin tässä tapauksessa levisi. Nyt täytyy tarkkaan etsiä ne syyt, minkä takia se pääsi noin helposti leviämään rakennuksesta toiseen", Nurminen sanoi.

Poliisi aloitti oman tutkintansa palosta sunnuntaina. Tutkinnassa selvitetään erityisesti palon syttymissyytä sekä syitä palon nopealle leviämiselle.

Rikoskomisario Reima Rossi Sisä-Suomen poliisilaitokselta kertoi sunnuntaina, että tutkinta kestää kuukausia.

"Tutkinta tulee olemaan poikkeuksellisen laaja, koska nyt on kyse useammasta kerrostalosta. Onhan tämä niin merkittävä siinä mielessä, että on uusi rakennus ja varttuneille tarkoitettu talo. Kyllä poliisi haluaa tässä tehdä tarkan työn", Rossi totesi.

Jyväskylässä pahoin palanut senioritalo valmistui vuonna 2018, ja moni on ihmetellyt kuinka tuli levisi uudessa rakennuksessa niin nopeasti. Paloturvallisuuteen liittyvät määräykset ovat kuitenkin olleet Suomessa kunnossa jo vuosikymmeniä.

"Määräykset ovat olleet hyvällä mallilla 1970-luvulta asti", sanoo vanhempi asiantuntija Ilpo Leino Suomen pelastusalan keskusjärjestöstä.

Kaikki rakennukset on nykyään jaettava palo-osastoihin. Asuinrakennuksessa yksi osasto on yleensä asunto, toimistorakennuksissa sallitaan suuremmatkin osastot. Osastojen pitäisi olla toisistaan niin hyvin eristettyjä, ettei tuli pysty helposti leviämään niiden välillä.

Muiden asiantuntijoiden tapaan Leinokin ihmettelee Jyväskylän palon nopeaa leviämistä etenkin alas ja sivusuuntiin. Hän kuitenkin muistuttaa, että leviäminen voi olla pienistä virheistä kiinni.

"Ongelma ovat kuumat savut, jotka voivat olla monen sadan asteen lämpöisiä. Jos rakenne ei ole tiivis ja sieltä pääsee savua läpi, se sytyttää rakenteita."

Rakennusvalvonta valvoo työmaita, mutta esimerkiksi lopputarkastuksissa on mahdotonta nähdä rakenteiden sisään piiloon jääneitä asioita, joiden toteutuksessa on virheitä. Valvonnan rooli on lähinnä varmistaa, että tehdyt suunnitelmat ja niitä toteuttavat tahot ovat asianmukaisia.

"On vähän vanhakantaista ajattelua, että viranomainen tai ulkopuolinen taho olisi siellä valvomassa. Joskus ehkä olikin niin", Leino sanoo.

Muokattu 13.7.2020 klo 16.51: lisätty Ilpo Leinon kommentit, STT.

Muokattu 13.7.2020 klo 19.50: STT päivitti Nurmen kommentteja.

Lue lisää

Hevoskuntoutuskeskus paloi Kruunupyyssä, hevoset pelastettiin

Lehdet: Navetta ja pihatto paloivat varhain torstaiaamuna Kouvolan Jaalassa

Stora Enson tehdasalueella Varkaudessa jatkuu energiapuukasojen jälkisammutus – palolla ei ole ollut vaikutusta tuotantoon

Tulipalo tuhosi pajarakennuksen katon Versowoodin sahalla Hankasalmella – "Muutaman sadan tuhannen euron vahingoista puhutaan"