Kotimaa

Nuori koirahoitolayrittäjä Henna Takatalo koki karulla tavalla koronan vaikutukset: "Korona vei omasta toimeentulostani noin 40 prosenttia"

Koirahoitolassa mennään täysin koirien ehdoilla.
Carolina Husu
Henna Takatalon koirahoitolayritys perustettiin noin viisi vuotta sitten isoisän ehdotuksen perusteella.

27-vuotias Henna Takatalo on pyörittänyt omaa eläinhoitolayritystä jo viiden vuoden ajan.

”Tulin lapsuudenkotiini takaisin, kun isäni joutui olkapääleikkaukseen. Irtisanoin itseni sen aikaisesta työpaikasta keittiöpäällikön työstä. Hetken aikaa siinä olin tilalla pelkästään töissä, mutta sitten totesin, että olisi kiva tienata omat rahansa ja aloin miettimään, että mitähän sitä sitten alkaisi tehdä”, kertoo Takatalo.

Pohdinnan jälkeen Takatalon isoisältä tulikin kelpo ehdotus. ”Hän ehdotti, että miten olisi koirahoitolayritys, kun hän tiesi, että pidän eläimistä todella paljon.”

Ensin ajatuksena oli, että Takatalo tekisi päätoimisesti maatilan töitä ja hoitola olisi vain sivutulo.

”Asia kääntyikin äkkiä niin päin, että koirahoitola on pääasiallinen toimeentuloni. Autan kuitenkin tilan töissä, minkä ehdin.”

Takatalo oli vain 22-vuotias lähtiessään yrittäjäksi.

”Lähden usein juttuihin mukaan ajattelematta sen enempää ja luotan siihen, että kyllä tästä selvitään.”

”Suoraan sanottuna minulla ei ollut aluksi mitään käsitystä, mitä yrittäjänä oleminen tarkoittaa. Minulle oli alusta asti selvää, että haluan hyvän ja kokeneen kirjanpitäjän, jotta se puoli on varmasti kunnossa.”

Takatalon perinteinen työpäivä alkaa koirien perustarpeiden hoidolla ja lenkittämisellä.

”Jokainen koira on yksilö ja aina hoitotoimenpiteet tehdään koiran ehdoilla. Joillakin koirilla on tarkat rutiinit ja toisilla koirilla se ei taas ole ihan niin tarkkaa.”

Yrittäjyyden ajalta Takatalo on saanut asiakkaista ja koirista uusia ystäviä.

”Kaikista hienointa on, että ihmiset luottavat minuun niin paljon, että tuovat koiransa hoitoon tänne. On hauska, kun tunnen kulmakunnan koirat nimeltä, vaikken aina ihmisten nimiä muistaisikaan”, Takatalo naurahtaa.

Yrittäminen on ollut Takatalolle täysin luonteva ratkaisu eikä sen suurempia haasteita ennen koronapandemiaa ollut.

”Kun poikkeusolot julistettiin, puhelimeni alkoi soida ja kaikki varaukset peruttiin. Kalenterini oli käytännössä täysin tyhjä. Korona vei omasta toimeentulostani noin 40 prosenttia.”

”Pahinta oli, ettei tilanteeseen voinut itse vaikuttaa. Lisäksi tunsin voimakasta epäonnistumisen tunnetta – miksi minulle käy näin. Vaikka eihän tällainen pandemia nyt ole mitenkään oma vika.”

Takatalo aikoi ottaa tilanteen loman kannalta. Siitä ei tullut mitään. Hänen oli pakko löytää asiaan ratkaisu.

”Huoli omasta toimeentulosta oli ja on valtava. Minun piti keksiä kaikkia muita töitä, kun koiria ei hoitolassa ollut. Olen muun muassa leiponut ruisleipää ja tehnyt kananmunien kotitoimituksia.”

Vähitellen tilanne alkaa normalisoitua ja juhannus oli jo valonpilkahdus.

”Juhannuksena minulla oli ensimmäistä kertaa taas hoitola täynnä.”

Juttua muokattu 15.7. klo 12.49: Paikkakunta lisätty juttuun.

Lue lisää

"Koira oppii päiväkodissa sosiaalisia taitoja samalla tavalla kuin lapsikin" – koirien päiväkodit ovat yleistyneet kaikkialla Suomessa

Korona näkyy koirahoitolassa hoidokkipulana – "Tämä on ollut koirahoitoloille hirveän paha homma, mutta niillä, jotka selviävät, on ensi vuonna töitä"

Maatilan pihapiirissä pyörii aamiaismajoitus, jonka emäntä mankeloi asiakkaille tunnollisesti satoja lakanoita vuodessa

Vauvakuvaaja Katja Walleniuksen nuorin asiakas on ollut vain neljän tunnin ikäinen – "On ihmeellistä olla mukana jossain niin tuoreessa"