Viranomaiset jäljittävät vaatimusten vastaisia suojaimia – osassa käyttöohjeet kiinankielisiä - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Viranomaiset jäljittävät vaatimusten vastaisia suojaimia – osassa käyttöohjeet kiinankielisiä

Käyttöohjeet tulisi olla aina sekä suomeksi että ruotsiksi. Muilla kielillä ilmaistut käyttöohjeet eivät läpäise markkinavalvonnan vaatimuksia.
Jussi Nukari
Suomessa myytävien kasvomaskien on täytettävä vaatimukset.

Työsuojeluviranomaiset jäljittävät nyt ammattikäyttöön tarkoitettuja henkilönsuojaimia, jotka ovat vaatimusten vastaisia. Aluehallintovirasto (avi) kertoo asiasta tiedotteessaan.

Varsinkaan uudet maahantuojat ja jakelijat eivät avin mukaan tunne henkilönsuojaimia koskevia vaatimuksia.

"Markkinoilla on nähty suojaimia, joista puuttuvat käyttöohjeet tai merkinnät ovat virheellisiä. Osassa tapauksista käyttöohjeet ovat kyllä löytyneet, mutta ne ovat olleet esimerkiksi kiinankielisiä", työsuojelutarkastaja Antero Nissinen Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta kertoo.

Kaikilta koronalta suojautumiseen käytettäviltä henkilönsuojaimilta vaaditaan hyväksyttävä testausraportti, asialliset käyttöohjeet ja merkinnät suojaimesta sekä pakkauksesta.

Nissinen muistuttaa, että käyttöohjeet tulee aina olla sekä suomeksi että ruotsiksi. Muilla kielillä ilmaistut käyttöohjeet eivät läpäise markkinavalvonnan vaatimuksia. Vaatimusten vastaisia henkilönsuojaimia on avin mukaan liikkeellä nyt paljon.

"Markkinoille on päätynyt kuluttajien saataville vain ammattikäyttöön tarkoitettuja suojaimia. Lisäksi on löytynyt esimerkiksi visiirejä, jotka ovat päätyneet testaamattomina myyntiin", Nissinen sanoo.

Henkilönsuojaimet, jotka eivät täytä vaatimuksia, vedetään Nissisen mukaan pois markkinoilta. Henkilönsuojainten on täytettävä joko Euroopan unionin henkilönsuojainasetuksen tai sosiaali- ja terveysministeriön (STM) linjauksen vaatimukset.

Työsuojeluviranomaiset tarkastavat ammattikäyttöön tarkoitettujen suojainten lisäksi myös muita henkilönsuojaimia myyviä yrityksiä ja verkkokauppoja.

Lue lisää

Huoltovarmuuskeskus ryhtyy valmistelemaan suojavarusteiden lisähankintaa – hankintojen kokonaisarvo arviolta korkeintaan 41 miljoonaa euroa

Ministeriö pyytää Huoltovarmuuskeskusta hankkimaan uusia suojavarusteita 100 miljoonalla eurolla

Huoltovarmuuskeskukseen perustettiin koronakriisin ajaksi hankintayksikkö suojainvarusteille

Suojatakkien puute on pahentunut sairaaloissa – korvikkeena käytetty kertakäyttöisiä sadetakkeja