WHO:n pääjohtaja: "Tästä pandemiasta ei ole oikotietä ulos" – ei näe paluuta "vanhaan normaaliin" - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

WHO:n pääjohtaja: "Tästä pandemiasta ei ole oikotietä ulos" – ei näe paluuta "vanhaan normaaliin"

Pääjohtaja varoitti maanantaisessa tiedotustilaisuudessa, että liian moni maa on tähdännyt väärään suuntaan koronavirukseen liittyvissä toimissa.
Heikki Saukkomaa
Kreikka avasi rajojaan heinäkuun alussa muun muassa matkailijoille, mutta koronavirustartuntojen määrä on lähtenyt viime aikoina selvästi nousuun.

Maailman terveysjärjestö WHO ei toistaiseksi näe paluuta koronaviruspandemiasta "vanhaan normaaliin".

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus varoitti maanantain tiedotustilaisuudessa liian monen maan tähtäävään väärään suuntaan koronavirukseen liittyvissä toimissa. Ghebreyesus korosti koronaviruksen olevan edelleen yhteiskunnan suurin vihollinen, mutta monien maiden toiminta ei hänen mukaansa vastaa tilannetta.

Ghebreyesusin mukaan maailman maat voi koronaviruksen suhteen jakaa tällä hetkellä neljään kategoriaan: niihin jotka olivat valppaana ja välittävät suuret tartunta-aallot, niihin jotka ovat saaneet suuren tartunta-aallon kuriin, niihin jotka ovat lieventäneet rajoituksia mutta ovat luisumassa takaisin pahempaan tilanteeseen ja niihin, jotka ovat tiiviissä tartuntavaiheessa.

Moni rajoituksia purkanut maa on Ghebreyesusin kokeneen uuden nousun tartuntamäärissä, jos ne eivät ole ottaneet käyttöön menetelmiä, jotka todistetusti vähentävät riskejä. Ghebreyesus korosti myös selkeän johtajuuden tärkeyttä pandemiasta selviämisessä ja kritisoi ristiriitaisia viestejä välittäneitä johtajia.

"Tästä pandemiasta ei ole oikotietä ulos", pääjohtaja totesi.

WHO:n terveyskatastrofeista vastaavan johtajan Michael Ryanin mukaan ei ole realistista ajatella, että viruksesta voitaisiin päästä eroon tulevien kuukausien aikana tai että täydellisesti toimiva rokote saataisiin tasapuolisesti kaikkien saataville.

"Meidän on opittava elämään tämän viruksen kanssa", Ryan sanoi tiedotustilaisuudessa.

Uutistoimisto AFP:n lukujen mukaan koronavirustartuntoja on todettu maailmassa nyt yli 12,9 miljoonaa ja virukseen liittyviä kuolemia lähes 570 000.

Lue lisää

Koronavirusta löydettiin pakastekanasta Kiinassa – liha oli brasilialaista

Suomessa on todettu 41 uutta koronatartuntaa – ilmaantuvuus ja tapausmäärät ovat nousseet selkeästi

Elinkeinoelämä peräänkuuluttaa Suomen hallitukselta ripeämpiä koronatoimia — vastustaa yleistä etätyösuositusta

Ohisalo yhtyi Saarikon näkemykseen oikeustajun vastaisista karanteenikorvauksista