Kotimaa

Kaupparekisterin tietopalvelusta vuoti vian vuoksi jopa ihmisten passikopioita

Vikatilanne alkoi jo 16.6., mutta se huomattiin vasta 6.7.
Mikko Stig
Patentti- ja rekisterihallituksen mukaan vika johtui ohjelmistovirheestä.

144 ihmisen henkilötietoja on näkynyt virheellisesti asiakkaille kaupparekisterin Virre-tietopalvelussa, kertoo Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) tiedotteessa.

Henkilötietoja ja yritysten edunsaajatietoja on näkynyt asiakkaille, jotka ovat käyttäneet tietopalvelun pikahakua kaupparekisteri-ilmoitusten hakemiseen. Asiakirjat ovat olleet esimerkiksi kaupparekisteriotteita, henkilötietolomakkeita ja muutamissa tapauksissa myös passikopioita.

PRH:n mukaan vika johtui ohjelmistovirheestä. Vikatilanne alkoi jo kesäkuun 16. päivä, mutta se huomattiin vasta 6. heinäkuuta. Palvelu suljettiin heti.

Virhe on PRH:n mukaan saatu korjattua 8. heinäkuuta ja PRH kertoo ottaneensa yhteyttä ihmisiin, joita tietosuojaongelma koskee.

Tapauksesta on tehty ilmoitus tietosuojavaltuutetulle.

Kaupparekisterissä on lähes 1,6 miljoonan ihmisen henkilötiedot. Tietopalvelun asiakkaille lähtee päivittäin tuhansia yritystietoja. Henkilötunnuksia lukuun ottamatta kaupparekisterin tiedot ovat pääsääntöisesti julkisia.

Lue lisää

F-Secure: Lisääntyneet tietovuodot altistavat kuluttajia kyberrikoksille

Vastaamon kaltainen tietovuotovyyhti voi poikia oikeusjuttujen suman – yritykselle saattaa koitua jopa kymmenien miljoonien kokonaislasku

F-Secure: Kryptovaluuttojen valvomattomuus mahdollistaa kiristämisen – kymmenet yrittäneet maksaa lunnaita Vastaamo-kiristäjälle

Sitran Jyrki Katainen Vastaamon potilastietomurrosta: "Kriisi alleviivaa reilun datatalouden tarpeen Suomessa"