Joka kolmas suomalainen myöntää laiminlyövänsä pelastusviranomaisten suosituksia: Joissain kodeissa olevia palosammuttimia ei ole tarkastettu ikinä - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Joka kolmas suomalainen myöntää laiminlyövänsä pelastusviranomaisten suosituksia: Joissain kodeissa olevia palosammuttimia ei ole tarkastettu ikinä

Pelastusviranomaiset suosittelevat sammuttimen kunnon tarkastuttamista vähintään kahden vuoden välein.
Kankaanpää Jaana
Suomessa kotitaloihin ja asuntoihin ei ole pakko hankkia palosammutinta, mutta se on hyvä ja edullinen tapa edistää paloturvallisuutta.

Vakuutusjätti LähiTapiolan teettämän kyselyn mukaan monessa suomalaiskodissa on tällä hetkellä käsisammutin, jota ei ole tarkastettu yli kahteen vuoteen. LähiTapiola muistuttaa, että sammuttimen toimivuus on tärkeää palon uhatessa, koska sillä voidaan sammuttaa palon alkuja niin kotona, mökillä kuin esimerkiksi veneessä.

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyn mukaan joka kolmas suomalainen (36 prosenttia vastaajista) ei ole tarkastuttanut kotitalouteen hankittua sammutinta vähintään kahteen vuoteen. Joissain tapauksissa tilanne on se, että sammutinta ei ole tarkastettu koskaan. Pelastusviranomaiset suosittelevat, että käsisammuttimen kunto tarkastutetaan vähintään kahden vuoden välein.

Osa vastaajista myönsi, etteivät he tienneet, että palosammutin ylipäätään on syytä määräajoin tarkastuttaa.

On hyvä muistaa, että sammutin pitää tarkastuttaa aina, jos sitä on vähänkään käytetty. Lisäksi silloin, jos sammutinta säilytetään paikassa, jossa se on alttiina kosteudelle, tärinälle, lämpötilojen vaihtelulle tai pakkaselle, tarkastus on hyvä tehdä vuoden välein.

"Erityisesti, jos sammutin on ollut talven kylmässä kesämökissä tai ajoneuvossa, on se syytä tarkastuttaa ammattilaisella. Lämpötilan vaihtelun vuoksi sammutin on saattanut menettää painetta, mikä vaikuttaa ratkaisevasti sen toimintakykyyn. Myös veneissä tarkastus tulee tehdä vuosittain kosteuden takia", LähiTapiolan turvallisuuspäällikkö Sami Sallinen sanoo tiedotteessa.

Käsisammuttimen kunnon tarkastaa valtuutettu sammutintarkastaja.

Suomessa kotitaloihin ja asuntoihin ei ole pakko hankkia palosammutinta, mutta se on hyvä ja edullinen tapa edistää paloturvallisuutta.

LähiTapiolan teettämään Arjen katsaus -kyselyyn vastasi 27.3.–2.4.2020 välisenä aikana kaikkiaan 1196 suomalaista. Kyselyyn vastanneet edustavat manner-Suomen 15–74-vuotiasta väestöä. Kyselyn toteutti Kantar TNS ja sen virhemarginaali on noin +/- 2,9 prosenttiyksikköä.

Lue lisää:

Kolme tärkeintä asiaa paloturvallisuudelle – tarkistitko tämän tullessasi lomalta?

Suomalaiset varautuvat paremmin onnettomuuksiin

Eläimet voi opettaa ulko-ovelle

Lue lisää

Kysely: Kuusi kymmenestä ei aio ikinä ostaa uutta autoa – enemmistö ei luota nykyautojen tekniikkaan

Vakuutuksen ostaminen metsän turvaamiseksi Aila-myrskyn alla voikin jäädä haaveeksi – "Emme tässä tilanteessa myy uusia metsävakuutuksia"

Perinteinen unelma pitää pintansa – jopa 70 prosenttia nuorista haaveilee omakotitalosta, paljastaa kysely

Mikä kaikki vaikuttaa vakuutusten hintaan? Vakuutusyhtiön matemaatikko paljastaa