Kotimaa

Kuluttaja-asiamies sai uusia valvontakeinoja: Voi jatkossa määrä lainvastaisen sisällön poistettavaksi somesta

Aiemmin kuluttaja-asiamiehen keinovalikoimassa ei ole ollut suoraa taloudellista seuraamusta lain rikkomisesta.
Muun muassa sosiaalisessa mediassa tehtyihin kuluttajansuojarikkomuksiin voidaan jatkossa puuttua uusin keinoin. Lehtikuva / Martti Kainulainen

Kuluttaja-asiamies voi jatkossa määrätä poistettavaksi verkkosivuilta tai sosiaalisesta mediasta kuluttajansuojasäännöksiä rikkovan lainvastaisen sisällön.

Myös pääsyä tietylle verkkosivulle voidaan estää tai rajoittaa.

Kuluttaja-asiamies voi lisäksi jatkossa määrätä, että kuluttajille annetaan varoitustekstejä verkkosivuilla. Kuluttaja-asiamiehen tiedotteen mukaan verkkoon liittyvien uusien valvontakeinojen tavoitteena on puuttua huijausyrityksiin.

Viraston johtaja Outi Haunio-Rudanko sanoo, että uudet valvontakeinot ovat tervetulleita, sillä kuluttaja-asiamiehen keinovalikoimaa on pidetty jo pitkään puutteellisena.

"Kuluttaja-asiamiehen toiminnan lähtökohta on edelleen neuvottelu elinkeinonharjoittajien kanssa. Vaikka valvontakeinot laajenevat, asiat hoidetaan jatkossakin ensisijaisesti neuvotteluteitse", hän sanoo tiedotteessa.

Aiemmin kuluttaja-asiamiehen keinovalikoimassa ei ole ollut suoraa taloudellista seuraamusta lain rikkomisesta. Uusi asetus antaa kuluttaja-asiamiehelle oikeuden esittää seuraamusmaksun määräämistä yritykselle, joka rikkoo tai laiminlyö tiettyjä kuluttajansuojasäännöksiä.

Lisäksi vastaisuudessa kuluttaja-asiamiehellä on oikeus saada aiempaa enemmän tietoa muun muassa yritysten rahavirroista. Kuluttaja-asiamies voi tehdä myös tarkastuksia yrityksiin ja koeostoja. Kuluttaja-asiamies voi tulevaisuudessa lisäksi pyytää virka-apua poliisilta.

Uudet keinot ovat käytettävissä tästä päivästä lähtien.

Uuden valvontakeinot tulevat voimaan EU-asetuksen myötä. Kuluttaja-asiamiehen tehtävänä on turvata kuluttajien asemaa ja valvoa kuluttajansuojalain noudattamista.

Lue lisää

Kuluttaja-asiamies Katri Väänänen varoittaa KKV-päivässä: "Näin meitä kuluttajia vedätetään verkossa"

Tuontiruuan hylkäys ei yllätä

Ympäristötekoja on tehty vuosikymmeniä

Koronarajoitusten purku palauttaa valvojat kentälle – Ruokavirasto ohjeistaa valvojia koronaturvallisiin tarkastuksiin