Koronaviruksen kokonaan pysäyttävää "hopealuotia" ei ehkä koskaan löydy, varoittaa terveysjärjestö WHO - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Koronaviruksen kokonaan pysäyttävää "hopealuotia" ei ehkä koskaan löydy, varoittaa terveysjärjestö WHO

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyviä kuolemia on todettu maailmalla lähes 690  000 ja tartuntoja yli 18 miljoonaa.
Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyviä kuolemia on todettu maailmalla lähes 690 000 ja tartuntoja yli 18 miljoonaa. LEHTIKUVA/AFP

Vaikka maailman lääketieteellinen yhteisö kehittää kilvan rokotteita koronavirusta vastaan, taudin kertaheitolla pysäyttävää "hopealuotia" ei ehkä koskaan löydy, varoittaa Maailman terveysjärjestö WHO.

WHO kehottaa eri maiden hallituksia ja kansalaisia muistamaan perusasiat, eli testaamisen, jäljittämisen, turvavälien pitämisen ja kasvomaskien käytön pandemian tukahduttamiseksi.

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyviä kuolemia on todettu maailmalla lähes 690  000 ja tartuntoja yli 18 miljoonaa.

Iranissa koronavirukseen liittyvien kuolemien määrä on todellisuudessa miltei kolminkertainen virallisesti ilmoitettuihin lukuihin verrattuna, paljastaa BBC.

Iran on ilmoittanut maassa olleen 14  405 koronavirukseen liittyvää kuolemaa. BBC:n mukaan todellisuudessa kuolemantapauksia on ollut lähes 42  000.

Myös tartuntoja on vahvistettu BBC:n mukaan lähes kaksinkertainen määrä. Maan hallinnon ilmoittama luku on lähes 279  000 tartuntaa, kun todellisuudessa tartuntoja on todettu yli 451  000.

Kyseessä on 20. heinäkuuta mennessä vahvistetut tartunnat ja kuolemantapaukset.

BBC perustaa tietonsa nimettömän lähteen vuotamiin Iranin viranomaisten asiakirjoihin. Niistä selviävät koko maan päivittäiset sairaalakäynnit ja kaikki potilaiden tiedot.

Tilastoinnissa on todettu aiemminkin olleen epäjohdonmukaisuuksia kansallisten ja alueellisten lukujen välillä.

Vuodetuista asiakirjoista ilmenee myös, että ensimmäinen koronaan liittyvä kuolema todettiin maassa 22. tammikuuta. Tämä on lähes kuukausi ennen kuin Iran ilmoitti ensimmäisestä virallisesta koronavirustartunnasta maassa.

Virallisesti ilmoitettujen, pienempien lukujen valossa Iranissa on silti eniten tartuntoja ja kuolemantapauksia koko Lähi-idän alueella. Maanantaina viralliset luvut ovat Johns Hopkins -yliopiston seurannan mukaan 309  437 tartuntaa sekä 17  190 kuolemaa.

Lue lisää

Korona siirtää uuden auton hankintapäätöksiä – käytettyjen kauppa käy silti hyvin

Korona peruutti halloween-juhlat – viljelijällä käsissään 30 000 myymätöntä kurpitsaa

"Suhteessa siihen kriisiin, joka odotti nurkan takana, onnistuimme loppujen lopuksi hyvin", MTK:n Marko Mäki-Hakola summaa kuluneen kesän kausityövoimatilanteen

Suomessa 59 uutta koronatartuntaa – ei uusia kuolemantapauksia maanantain jälkeen