Milloin ja miksi lapselle hankitaan puhelin? — Entä mihin lapset käyttävät puhelinta? - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Milloin ja miksi lapselle hankitaan puhelin? — Entä mihin lapset käyttävät puhelinta?

Melkein joka toisella koulutaipaleensa aloittavalla on oma puhelin, selviää DNA:n koululaistutkimuksesta.
Juho Leskinen
Alakouluikäiset käyttävät puhelinta eniten pelaamiseen ja Youtube-videoiden katselemiseen.

Puhelin hankitaan lapselle lähtökohtaisesti aina yhteydenpidon helpottamiseksi.

”Ensimmäinen puhelin hankitaan lapselle usein perheen välisen yhteydenpidon helpottamiseksi, ja koulun alkaessa puhelin tuokin turvaa sekä lapselle että vanhemmille”, kertoo DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko.

Yleensä puhelimen hankinta on vanhempien aloite, joten hinta on yksi selkeä valintakriteeri.

Lapsen ensimmäinen puhelin on yhä useammin älypuhelin.

Kahdeksan vuoden ikä toimii ensimmäisen puhelimen omistamisessa vedenjakajana – 7-vuotiasta lapsista vain 45 prosentilla on puhelin, kun taas 8-vuotiaista puhelin on jo 88 prosentilla.

Alakoululaiset käyttävät puhelinta kaikista eniten pelaamiseen. Youtuben katselu on toinen, johon puhelimella vietetty aika kuluu. Lisäksi yksi tärkein ominaisuus on yhteydenpito perheenjäseniin ja kavereihin.

Kaiken ikäisten lasten ylivoimaisesti käytetyimmät sovellukset ovat WhatsApp ja YouTube, ja yläkouluikäiset lapset kertovat käyttävänsä ahkerasti myös Instagramia sekä Snapchatia.

Perinteiset puhelinsoitot korostuvat vain perheen välisessä yhteydenpidossa, kun taas kavereiden kanssa soitellaan Whatsappin tai vastaavien sovellusten kautta ja lähetellään tekstiä sisältäviä viestejä. Tavallisten tekstiviestien lähettely kavereiden kesken on kuitenkin vähäisempää.

DNA:n vuosittain teettämä koululaistutkimus selvittää koululaisten puhelimen hankintaan, käyttötarkoituksiin ja puhelimen käyttöön liittyviä ilmiöitä. Pääkohderyhmänä ovat tänä vuonna 5–12 vuotta täyttävien lasten vanhemmat, mutta kyselyssä on huomioitu myös 13–16-vuotiaat. Kyselyyn osallistui tänä vuonna yli tuhat lasten vanhempaa, joiden lisäksi kyselyyn saatiin vastauksia myös yli 400:lta 5–16-vuotiaalta lapselta.

Lue lisää

Uusia matkustusrajoituksia on taas tulossa – sisärajavalvonta on palautumassa muun muassa Pohjoismaista, Virosta ja Saksasta saapuvien matkustajien kohdalla

Koronakoiria tarvittaisiin nyt satoja tai jopa tuhat – "Ahne koira motivoituu hirveän hyvin"

Poliisille ilmoituksia Varsinais-Suomessa: Kaulastaan viilletty kissa nostettiin roikkumaan tienviittaan, toisaalla orava sidottiin mopon lokasuojaan ja eläintä potkittiin

Ilmaantuvuusluvuissa iso muutos – koronatartunnat ryöpsähtivät uusille kymmenille näissä sairaanhoitopiireissä