Kotimaa

Kyselytutkimus: Jopa miljoonaa suomalaista loukattu verkossa

Noin joka viides suomalainen on tutkimuksen mukaan tullut loukatuksi internetissä. Tahallaan muita loukanneensa tunnustaa kuitenkin vain harva.
Juho Leskinen
Kiusaaminen verkossa on ongelma joka vaivaa ja huolettaa suurta osaa suomalaisista. Yleisin kiusaamisen alusta Suomessa on facebook. Kuvituskuva.

Noin miljoonaa suomalaista on tullut loukatuksi verkossa, selviää tuoreesta nettikiusaamista kartoittaneesta tutkimuksesta. Yleisin kanava kiusaamiselle on facebook. Nuoremmissa ikäluokissa korostuvat erityisesti whatsapp ja snapchat.

Kolmannes suomalaisista myös arvioi nettikiusaamisen raaistuneen viime vuosina. Raaistumisen syynä pidetään esimerkiksi sosiaalisen median käytön lisääntymistä, kanavien määrän kasvua ja verkkokommentoinnin anonymiteettia, eli nimettömyyttä.

Tulokset selviävät vakuutuspalveluyhtiö mySafetyn IRO Researchilla teettämästä kyselytutkimuksesta, johon on haastateltu noin tuhatta suomalaista.

Nuorista aikuisista, eli 18–29-vuotiaista useampi kuin joka kolmas kertoo joutuneensa nettikiusaamisen kohteeksi. Heistä myös noin 12 prosenttia kertoo ryhtyneensä toimenpiteisiin kiusaamisen torjumiseksi.

Kaikista vastaajista jopa 95 prosenttia tunsi nettikiusaamisen käsitteen, ja 91 prosenttia piti sitä nolona nimenomaan kiusaajan näkökulmasta. Kuitenkin vain neljä prosenttia arvioi loukanneensa muita tahallisesti, ja kahdeksan prosenttia tahattomasti.

Yleisin nettikiusaamisen syy ovat mielipiteet. Sen jälkeen tulevat ulkonäkö ja poliittiset kannat. Kiusaaminen on kuitenkin myös sukupuolittunutta, ja esimerkiksi naiset saavat osakseen paljon enemmän ulkonäköön liittyvää kiusaamista kuin miehet.

Myös reagointi nettikiusaamiseen vaihtelee paljon. Osaa se ei kosketa, ja jotkut voivat suhtautua siihen jopa naureskellen. Noin 17 prosenttia kertoo sen kuitenkin satuttavan paljon, tai todella paljon.

Noin joka kymmenennellä nettikiusaaminen lisää yksinäisyyden tai häpeän tunnetta, ja seitsemälle prosentille se aiheuttaa masentuneisuutta.

Erityisesti lapsiperheen jäsenet ovat huolissaan siitä, että he itse tai joku perheenjäsenistä joutuu nettikiusaamisen kohteeksi. Suomalaisten keskiarvokin oli reilut kolmekymmentä prosenttia.

Löydät mySafetyn teettämän raportin täältä.

Lue lisää

Internetin vapaus vähentynyt jo kymmenen vuoden ajan – ajatuspajan mukaan viruspandemia on tarjonnut valtioille tekosyyn lisätä kansalaisten valvontaa

Verottaja unohti netittömät

Alkaako verkossa vastuullinen vuosikymmen?

Pätkiikö junan verkko työmatkaliikenteessä? Raidenetin toimivuutta haittaavat monet seikat