Kaksi uutta kuolemantapausta - THL antanee koronaan liittyvän maskisuosituksen torstaina - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Kaksi uutta kuolemantapausta - THL antanee koronaan liittyvän maskisuosituksen torstaina

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) antaa torstaina koronaepidemiaan liittyvän valtakunnallisen suosituksen kasvosuojainten käytöstä.
Kari Salonen
Koronaan kuolleiden määrä on Suomessa nyt 331. Ilmoitettuja koronatapauksia on yhteensä: 7 483 eli 17 enemmän kuin maanantaina oli rekisteröity. Sairaalahoidossa oli tiistaina kuusi potilasta, joista yksi tehohoidossa.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta sanoi tiistaina Ylelle, että maskisuosituksen antamista viivästyttää sen sisällön hionta. Vielä tiistain Iltalehdessä Tervahauta kertoi, ettei virallista suositusta ole tulossa ainakaan tällä viikolla.

THL on valmistellut suositusta yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa. Suositusta odotettiin jo viimeistään alkuviikosta. Pääjohtaja Tervahauta sanoi Iltalehdelle, että kasvomaskien käyttösuositus on tarpeellinen, jos koronavirus alkaa levitä suomalaisten palaillessa työpaikoilleen ja kouluihin.

"Jos tapahtuu jonkinlainen tartuntamäärien nousu samaan tapaan kuin aika monessa muussa maassa on käynyt", hän totesi.

THL tiedotti poikkeuksellisesti tiistaina koronan ajankohtaistilanteesta, kun tilanteen päivitys aiemmin on tapahtunut maanantaisin keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Tiedotteen mukaan koronaan kuolleiden määrä on 331, kun se vielä maanantaina oli 329. Ilmoitettuja koronatapauksia on yhteensä: 7 483 eli 17 enemmän kuin maanantaina oli rekisteröity. Sairaalahoidossa oli tiistaina kuusi potilasta, joista yksi tehohoidossa.

Valtioneuvoston kesäkuisen kannan mukaan maan hallitus ei aio tehdä yleistä suositusta maskien käytöstä. Tuolloin kuitenkin kerrottiin, että suojusta voi käyttää toisten ihmisten suojaamiseksi paikoissa ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista, esimerkiksi joukkoliikenteessä ruuhka-aikoina.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoi maanantaina MTV3:n uutisille, ettei hän kommentoi THL:ää miltään osin.

”Hallituksen linjaus on voimassa ja sitä voidaan tarpeen mukaan muuttaa”, hän totesi.

Lääkärit ovat lähes poikkeuksetta tukeneet suosituksen antamista. Esimerkiksi Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas sanoi Maaseudun Tulevaisuudelle viime viikolla, että valtakunnallinen suositus kasvomaskeille tarvitaan, "koska niiden käytöllä voidaan ehkäistä taudin leviämistä ja tartuntojen saamista".

"Jos tautitilanne nostaa päätään, asia pitää ottaa uudestaan esille”, Broas painotti.

Lääkärit korostavat, että suojainten käytöstä on lääketieteellistä näyttöä. Muun muassa Kansainvälinen terveysjärjestö (WHO) suosittaa maskin käyttöä tilanteissa, joissa ei voida pitää turvavälejä ja joissa tartuntatautitapauksia esiintyy lisääntyvästi.

THL:n Tervahauta on ollut näkevinään asiassa poliittisia jännitteitä.

"Kun poliittinen päätöksenteko on pohtimassa asiaa operatiivisella tasolla, on mukana alue- ja puoluepolitiikka sekä hallitus–oppositio-asetelmat. Se ei ole enää puhtaasti mikrobiologinen kysymys", Tervahauta sanoi Iltalehdelle.

Lue lisää

Amerikkalaisen lääkejätin mahdollinen koronarokote eteni viimeiseen testivaiheeseen

Suomessa varmistui 93 uutta koronavirustartuntaa

Matkustusrajoitukset haittaavat palveluiden vientiä – brexit varjostaa osaltaan näkymää

Maaseutu on mahdollisuus, tervetuloa!