Putoaako kissa aina jaloilleen? — Pienikin pudotus voi olla kissalle vaarallinen - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Putoaako kissa aina jaloilleen? — Pienikin pudotus voi olla kissalle vaarallinen

Kissanomistajien on tärkeä huolehtia, että kodin ikkunat ja parvekkeiden ovet ovat mahdollisimman turvallisia kissoille.
Sanne Katainen
Yleisimpiä vaurioita kissalle pudotuksen jälkeen ovat eturaajojen ja leuan murtumat sekä sisäelinvauriot.

Yleinen harhaluulo on, että kissa putoaa aina jaloilleen ja selviää mistä tahansa pudotuksesta.

Useimmiten kissat putoavan jaloilleen, mutta se ei tarkoita sitä, että ne selviäisivät pudotuksista ilman vammoja. Pienikin pudotus voi olla kissalle vaarallinen ja vammat voivat olla hyvin vakavia.

Yleisimpiä vaurioita ovat eturaajojen ja leuan murtumat sekä vakavat maksan, pernan ja pallean vauriot. Myös kissan keuhkot tai virtsarakko saattavat puhjeta pudotuksessa.

Useimmin avoinna olevat ikkunat kannattaa verkottaa tai hankkia niihin ikkunalukko, jotta kissa ei pääse ulos. Joissain ikkunoissa on lukitusmekanismi valmiina, eli ikkunan voi lukita auki tietyn verran eikä kissa saa itse ikkunaa avattua enempää.

Huomioithan, että kissat mahtuvat hyvinkin pienistä koloista, eli pieniin ikkunoihin kannattaa asentaa verkko tai ikkunalukko. Ikkunaa kannattaa aina avata mieluummin hieman liian vähän kuin liikaa.

Jos kissa kuitenkin kokee kovan pudotuksen, Agrian Eläinvakuutus antaa vinkkejä kissan voinnin tarkistamiseen. Ensin kissa pitää tutkia hyvin ja katsoa näkyvät haavat. Lisäksi pitää muistaa katsoa tarkkaan, että ontuuko tai aristaako kissa jotain ruumiinosaa.

Varsinkin pidemmissä pudotuksissa kissa on syytä viedä eläinlääkärin tutkittavaksi, sillä osa vammoista voi olla sisäisiä ja alkaa oireilla vasta hetken kuluttua tapahtumasta.

Lue lisää

Pertti-kissa ihastui uuteen ystävään: Katso hellyttävä video!

Historialliset kissat eivät olleet pelkkiä hyötyeläimiä edes maaseudulla – "Kissa on se eläin, jonka ihminen on päästänyt kaikkein lähimmäs itseään"

Omakotitaloasujan lyhyt oppimäärä

Tunnistatko lemmikkisi sinilevämyrkytyksen oireet? – voi johtaa kuolemaan jo tunnissa