Kotimaa

Moni huolissaan ikääntyneen tuttavan ajotaidoista – yli 70 vuotiaiden ajokortillisten määrä on kasvanut vauhdilla

Ajotaitohuolien puheeksi ottaminen voi olla vaikeaa. Liikenneturvallisuuden vuoksi läheisen ajotaitojen heikkenemiseen tulisi kuitenkin puuttua.
Jaana Kankaanpää
Tiedotteessa ajotaidoistaan jo hiukan epävarmoja neuvotaan välttämään esimerkiksi ruuhka-aikoja.

Noin neljäkymmentä prosenttia suomalaisista on huolissaan ikääntyneen läheisensä ajotaidoista. Selviää LähiTapiolan tiedotteesta.

Tiedotteen mukaan ajokortillisten yli seitsemänkymmentävuotiaiden kuljettajien määrä on kaksinkertaistunut kuluneen kymmenen vuoden aikana. Näitä kortinhaltijoita on Suomessa nyt puolisen miljoonaa.

Tiedotteen taustalla olevan kyselyn mukaan miehet ja naiset eri puolilla Suomea ovat likimain yhtä huolissaan iäkkäiden läheistensä ajotaidoista. Huolissaan olijoista neljännes oli erittäin huolestuneita.

Tiedotteessa muistutetaan että vaikka ikääntyminen voikin heikentää esimerkiksi kuljettajan reagointikykyä, ei ikääntyminen kuitenkaan automaattisesti tarkoita että kuljettajalle sattuisi enemmän vahinkoja. Toisaalta ikä tuo kuljettajalle myös enemmän kokemusta ja mahdollisesti malttia.

Omien ikääntyvien läheisten liikennekäyttäytymistä on kuitenkin hyvä seurata. Asian käsittely voi olla vaikeaa, sillä varsinkin haja-asutusalueella autoon linkittyy myös liikkumisen vapaus.

Ikääntyvien kuljettajien ajoterveys arvioidaan viimeistään ajokortin uusimisen yhteydessä seitsemänkymmentävuotiaana. Tiedotteessa ikääntyviä kuljettajia kehotetaan myös itse arvioimaan omien ajotaitojensa kehitystä.

Lue lisää

Vesiputkien jäätymissesonki on nyt – ilmalämpöpumppu auttaa yllättävällä tavalla vaikka ei lämmitäkään

Poltatko kynttilää jääkaapissa tai muuten koitat kylmäsavustaa omatekoisilla virityksillä – ei kannattaisi, viritykset ovat aiheuttaneet jo miljoonien eurojen vahingot

Eläintilalla hyökkäys voisi sekoittaa lypsyrobotin, ruokintajärjestelmän tai kanalan ilmanvaihdon – maatiloillakin muistettava kyberturva

Sujuva liikenne ja kuljetusten kilpailukyky pitää yritykset Suomessa