Kotimaa

Käsidesin tuoksusta ei voi päätellä aineen tehoa – "Käsidesejä on tullut hirveä määrä lisää"

Käsien pesun lisäksi ihmiset käyttävät hurjasti enemmän käsidesiä kuin ennen koronaa.
Rami Marjamäki
Käsidesin valmistajia on ilmestynyt Suomeenkin useita uusia, kun koronakevät on nostanut käsidesin kysyntää.

Käsidesiä on näkynyt koko kevään ajan joka paikassa. Jos ei ole ollut käsien pesu mahdollisuutta, on laitettu käsidesiä.

Aineen valmistajia on ilmaantunut kevään aikana myös hurjasti lisää.

"Käsidesejä on tullut hirveä määrä lisää. Viralliset myyntimäärätiedot kerätään kuitenkin vasta ensi vuoden alkupuolella, että kuinka paljon kutakin käsidesivalmistetta on oikeasti myyty", kommentoi Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ylitarkastaja Hannu T. Mattila.

Käsidesit ovat monesti etanolipohjaisia. Nyt kun menekki on kuitenkin kasvanut, on käsidesiinkin keksitty erilaisia ratkaisuja.

"Yleensä valmisteet ovat etanolipohjaisia. Toisena tehoaineena käytetään isopropanolia. Käsidesien erilaiset hajut ja tuoksut johtuvat osittain siitä, millaista etanolipohjaa käytetään. Markkinoilla on myös vetyperoksidipohjainen käsidesi, ja sellaisia, joihin laitetaan hieman etikkahappoa, jolloin se vaikuttaa myös hajuun."

Mattilan mukaan käsidesin tuoksusta ei voi kuitenkaan päätellä aineen tehoa.

"Lisäksi keväällä on tullut markkinoille hopeapohjaisia käsidesejä. Kun etanolipohjaiset desit perustuvat siihen, että etanoli haihtuu noin 30 sekunnissa, niin hopeapohjaiset desit haihtuvat hitaammin ja antavat lähtökohtaisesti pidempiaikaisen suojan käsiin."

Tällä hetkellä käydään keskustelua käsidesejä koskevan Euroopan Unionin biosidiasetuksen ja kosmetiikka-asetuksen soveltamisalasta.

"Osa markkinoijista on sitä mieltä, että heidän valmisteensa on kosmetiikkaa. Tällöin ne eivät tarvitse pitkää lupaprosessia ja niiden vaatimukset ovat erilaisia kuin käsidesivalmisteiden. Näiden kanssa välillä voi tulla harmia, kun ihmiset ajattelevat ostavansa käsidesiä."

Lue lisää

Hallinto-oikeus: Hoitokodin tapaamisrajoitukset eivät olleet oikeutettuja

Y-kromosomi tekee muutakin kuin miehen: sukukromosomin geenien vaimentaminen vaikutti sydämeen

Suomessa 184 uutta koronatartuntaa

Lue uusin koronakatsaus: Suomen epidemiatilanteessa näkyy pientä positiivista valoa