Riskimaihin matkustettu suositeltua laajemmin – ministeri Kiuru: Jatkossa tartuntatautiviranomaiset määräävät karanteenin kaikille riskimaista tuleville - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Riskimaihin matkustettu suositeltua laajemmin – ministeri Kiuru: Jatkossa tartuntatautiviranomaiset määräävät karanteenin kaikille riskimaista tuleville

Skopjesta Turkuun tulleessa koneessa oli 24 koronatartunnan saanutta. Koronatestaukset Helsinki-Vantaalla on jo aloitettu.
Jarno Mela
Lentomatkustajia Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Kuvituskuva.

Riskimaista kotimaahan matkustavat tullaan määräämään jatkossa viranomaispäätöksellä pakkokaranteeniin, toteaa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.). Hänen mukaansa riskimaista tulleille voidaan myös määrätä pakkotestejä.

'Kiurun mukaan pakkokaranteenin rikkojat syyllistyvät terveydensuojelurikkomukseen, jonka johdosta voi seurata rangaistus. Rangaistus on lain mukaan sakkoa tai enintään kolme kuukautta vankeutta.

Uusien linjausten taustalla on se, että Suomen tuoreista koronatartunnoista merkittävä osa on peräisin ulkomailta.

Sosiaali- ja terveysministeriö järjesti alkuillasta tiedotustilaisuuden riskimaista matkustavien aiheuttamasta koronariskistä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen kertoi tilaisuudessa, että riskimaihin kuten Balkanille on matkustettu suositeltua laajemmin.

Tässä korostuu varsinkin Balkanin alue. Alueelle on ollut sekä suoria että Schengen-alueen kautta suuntautuneita matkustusreittejä.

Lauantaina Skopjesta Turkuun tulleessa koneessa oli 24 koronatartunnan saanutta. Matkustajia oli kaikkiaan 157. Asiasta kertoo Turun kaupungin edustaja.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla joitain satoja matkustajia on testattu ja joillakin on todettu tartunta.

Ministeri Kiurun mukaan koronatartunnat ovat lisääntyneet viime viikkoina. Tartunnat keskittyvät kahdelle reitille. Terveysturvallisuusviranomaiset ovat päättäneet testata Bukarestista ja Skopjesta tulleet matkustajat.

Kiurun mukaan lisätoimia tarvitaan tartuntojen ehkäisemiseksi. Paraikaa selvitetään, voidaanko lentoja riskimaista estää.

Lentoyhtiöt velvoitetaan ilmoittamaan, kuinka paljon koneessa on riskimaista tulevia transitmatkustajia.

Vantaan sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtajan Timo Aronkytön mukaan huomenna aamulla saapuu lento suuren koronariskin maasta Romaniasta. Koronatestaus lentokentällä tulee kuitenkin vielä olemaan vapaaehtoista.

Lue lisää

Matkustusrajoitukset haittaavat palveluiden vientiä – brexit varjostaa osaltaan näkymää

Uusia matkustusrajoituksia on taas tulossa – sisärajavalvonta on palautumassa muun muassa Pohjoismaista, Virosta ja Saksasta saapuvien matkustajien kohdalla

Matkustus Suomeen helpottuu lauantaina

Joensuun, Jyväskylän, Kajaanin, Kemin ja Kokkolan lennot jäävät Finnairin historiaan – valtio avaa lompsaansa kenttien jatkoliikenteen turvaksi