Maskisuositus julkaistaan torstaina, kertoo THL:n pääjohtaja – suosituksesta tulossa alueellinen - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Maskisuositus julkaistaan torstaina, kertoo THL:n pääjohtaja – suosituksesta tulossa alueellinen

Maskisuosituksen kärkenä on Tervahaudan mukaan tarkoitus olla erityisesti julkiset liikennevälineet. Pakkoa ei ole tulossa.
Emmi Korhonen
Suosituksen on tarkoitus tulla erityisesti julkista liikennettä ajatellen.

Suositus suojaavien kasvomaskien käytöstä on tarkoitus julkaista ylihuomenna torstaina.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Markku Tervahauta kertoo, että suositus julkaistaan viikoittaisessa sosiaali- ja terveysministeriön ja THL:n järjestämässä koronavirus-tilannekatsauksessa.

Maskisuosituksen kärjen on Tervahaudan mukaan tarkoitus tulla erityisesti julkista liikennettä ajatellen.

Tervahauta vahvistaa STT:lle, että kaikista kansoitetuimmat liikennevälineet, kuten bussit, junat, raitiovaunut ja metro, kuuluvat suositukseen.

"Tämä ohjeistus on kohdistettu kansalaisille. Ihmiset itse ratkaisevat, ottavatko he maskin käyttöön vai eivätkö ota. Se ei ole suunnattu suoraan liikennöitsijöille tai vaikkapa hallinnolle", hän tiivistää.

Tervahaudan mukaan on turvallinen tulkinta, että maskeja käytetään myös suurien ihmisjoukkojen jakamissa odotusauloissa, laitureilla ja vastaavissa tiloissa.

"Jää nähtäväksi, eritelläänkö niitä suoraan suosituksessa. Kysymys on siitä, syntyykö virukselle tartuntaedellytyksiä siinä, ettei turvaetäisyyksiä pystytä pitämään", hän tarkentaa.

Maskien käyttösuosituksesta on tulossa alueellinen.

"Numeerinen raja-arvo eli tautitapausten määrä ratkaisee, onko suositus voimassa kyseisen sairaanhoitopiirin alueelle vai ei", Tervahauta toteaa.

THL:n pääjohtajan mukaan maskisuosituksessa ei ole enää jäljellä suuria kysymyksiä ratkottavana, vaan se on viimeistelyjä ja muotoiluja vaille valmis. Asiantuntijat käyvät vielä asioita läpi ennen julkaisua, mutta Tervahauta vahvistaa suosituksen olevan valmis torstaina.

"Maskien käyttö tulee olemaan selkeä apukeino viruksen leviämisen estämiseksi tilanteisiin, joissa tavanomaiset jokaisen arjessa noudatettavat suojaamis- ja turvaamistoimenpiteet eivät ole käytettävissä. Esimerkiksi juuri silloin, kun etäisyyksiä ei voida pitää."

Maskisuosituksen julkaisemisesta torstaina kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Lue lisää

THL: Uusia koronavirustartuntoja on todettu 105 – kahden viikon tartuntojen määrä yli kaksinkertaistui edeltäneestä kahden viikon jaksosta

Suomessa 105 uuttaa koronatartuntaa – Tartuntojen lähde tiedossa Husin alueella vain murto-osalla

Maski suojaa myös maalla

Koronaepidemia kiihdyttää vauhtiaan – kansalaiset laistavat suosituksia maskien käyttämisestä