Pääministeri: Etätöistä alueelliset suositukset, kasvomaskit käyttöön tungoksessa ja julkisissa liikennevälineissä - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Pääministeri: Etätöistä alueelliset suositukset, kasvomaskit käyttöön tungoksessa ja julkisissa liikennevälineissä

Hallitus sai keskiviikkona laajan tilannekatsauksen koronavirustilanteesta.

Hallitus puoltaa Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n antamaa suositusta kasvomaskeista joukkoliikenteessä ja muissa tilanteissa, joissa kontaktin välttely on vaikeaa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) linjasi asiasta torstaina säätytalolla pidetyssä infossa.

Suomalaisten odotetaan kustantavan kasvomaskinsa pääasiassa itse, mutta kunnat voivat auttaa heikossa taloustilanteessa olevia kuntalaisiaan. Hallitus korvaa avustukset kunnille täysimääräisesti.

Etätyösuosituksissa siirrytään alueellisiin suosituksiin. Marin linjasi, että jos alueen terveysviranomaiset niin katsovat, alueilla siirrytään etätöihin työtehtävien niin salliessa.

Tällaisia alueita voisivat olla tällä hetkellä ainakin Uudenmaan, Länsi-Pohjan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit.

Ulkomaat tullaan luokittelemaan koronatilanteen mukaan virheisiin, keltaisiin ja punaisiin maihin. Punaisista maista saapuvat määrätään viranomaismääräyksellä testeihin ja karanteeniin.

Keltaisista maista tulevalle ensisijainen toimintatapa olisi omaehtoinen karanteeni.

Vihreiden maiden osalta ei ole tarvetta omaehtoiselle karanteenille. Näistä maista saapuvien osalta viranomaispäätökset ovat kuitenkin altistumistapauksissa mahdollisia.

"Tavoitteena on pitkällä aikavälillä päästä avaamaan yhteiskuntaa. Olemme pyytäneet THL arvioimaan, olisiko karanteenille vaihtoehtoisia ratkaisuja esimerkiksi kaksivaiheisella testaamisella", Marin kertoo.

Ruotsissa tartuntoja on paljon. Sen määritteleminen punaiseksi maaksi on kuitenkin vaikeaa, koska kyse on työssäkäyntialueesta.

Tällä hetkellä maakategorioita on vain kaksi, turvalliset maat ja riskimaat. Turvallinen maa on alue, jossa tautitapauksia on alle kahdeksan 100 000 henkeä kohti. Riskimaita ovat ne, joissa tapauksia on yli tämän.

Hallitus toivoo liikennevalomallin selventävän tilannetta.

Maskeja suositellaan käytettäväksi tilanteissa, joissa yli metrin välimatkaa muihin ei ole helppo pitää.

Maskia toivotaan käytettävän myös riskimaista matkustettaessa ja koronatesteihin liittyvän matkustuksen yhteydessä sekä karanteeniaikana, jos kotoa on pakko poistua.

Maskien hyödyistä ei ole vieläkään kovin vahvaa näyttöä, THL:n johtaja Mika Salminen kertoi.

Maskeja suositellaan nyt käytettäväksi, koska pienestäkin lisäsuojasta on tartuntatilanteen pahentuessa hyötyä. Hyvä hygienia on kuitenkin ensisijaisen tärkeää tartuntojen torjumiselle myös tulevaisuudessa.

Maskisuositus koskee yli 15-vuotiaita. Aikaraja altistukselle on 15 minuuttia.

"Tilanteesta riippuu, mikä suositus on. Jos esimerkiksi kaupassa on väljää, suositus ei niitä tilanteita koske", Salminen linjasi.

". Tämä on suositus, pakkoa ei ole. Toivomme tietysti, että tätä noudatetaan, koska kaikkien puolestahan tätä tehdään."

Kunnat alkavat heti organisoida kasvomaskien jakoa heikossa asemassa oleville.

"Hallitus keskusteli tänään kunnille jaettavista resursseista paitsi maskeihin myös testaukseen liittyen", Marin kertoi.

"Haluan vakuuttaa kunnille, että hallitus on sitoutunut siihen, että nämä kustannukset kunnille korvataan täysimääräisesti."

Lue lisää

Kansa luottaa vahvimmin, kun koronasta viestii Niinistö tai Marin

Suomessa 105 uuttaa koronatartuntaa – Tartuntojen lähde tiedossa Husin alueella vain murto-osalla

Maski suojaa myös maalla

Koronaepidemia kiihdyttää vauhtiaan – kansalaiset laistavat suosituksia maskien käyttämisestä