Hävittäjähankinta kasvattaa puolustusmenoja 1,7 miljardilla eurolla - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Hävittäjähankinta kasvattaa puolustusmenoja 1,7 miljardilla eurolla

Hornet-hävittäjien korvaamisen kokonaisrahoitukseksi esitetään 10 miljardia euroa, joka jakautuu 12 vuodelle.
Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) esitteli jo eilen tiedotustilaisuudessa ehdotusta pian sen jälkeen, kun se oli valmistunut. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Puolustusministeriön ehdotus ensi vuoden puolustusmenoiksi on 1,7 miljardia euroa hallinnonalan kuluvan vuoden talousarvioita korkeampi. Ministeriön mukaan 54 prosentin lisäys kuluvaan vuoteen verrattuna johtuu lähinnä Ilmavoimien uusien hävittäjien hankintaan esitetystä rahoituksesta.

Ilman hävittäjähanketta puolustusbudjetin kasvu jää ehdotuksen mukaan alle prosenttiin nykyisestä, koostuen muun muassa sopimuspalkkojen korotuksista ja uusien tehtävien perustamisesta Puolustusvoimiin.

Hornet-hävittäjien korvaamisen kokonaisrahoitukseksi esitetään 10 miljardia euroa, joka jakautuu 12 vuodelle.

Ensi vuoden talousarvioon esitetty rahoitus jakautuu kaikkiaan 9,4 miljardin euron suuruiseen tilausvaltuuteen (”Monitoimihävittäjien hankinta”), josta vuoden 2021 osuus on 900 miljoonaa euroa. Lisäksi ensi vuodelle tulee 579 miljoonan suuruinen rahoitus tilausvaltuuden ulkopuolelta. Siitä huomattava osa käytetään puolustusministeriön mukaan hävittäjien uusimisen edellyttämän infrastruktuurin rakentamiseen kotimaassa.

Puolustusbudjettiin esitetty reilu korotus nostaa Suomen puolustusmenojen määrän (4,87 miljardia) ensi vuonna yli kahteen prosenttiin suhteessa ennustettuun bruttokansatuotteeseen. Tänä vuonna sama suhdeluku on talouskehityksestä riippuen noin 1,4 prosenttia.

Kahden prosentin bkt-osuus on tullut tutuksi sotilasliitto Naton jäsenilleen asettamana tavoitteena, jonka vain pieni osa liittolaismaista on toistaiseksi saavuttanut.

Valtiovarainministeriö julkaisee tänään ensi vuoden budjettiehdotuksensa. Ehdotus julkaistaan kokonaisuudessaan ministeriön verkkosivuilla, ja se toimitetaan ministeriöille.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) esitteli jo eilen tiedotustilaisuudessa ehdotusta pian sen jälkeen, kun se oli valmistunut. Ministeriön sisäisissä neuvotteluissa koottu ehdotus on 7,0 miljardia euroa alijäämäinen, ja sen loppusumma on 61,6 miljardia euroa. Valtionvelka nousee ehdotuksen mukaan ensi vuonna 132 miljardiin euroon.

Valtion talousarvion tuloiksi vuodelle 2021 arvioidaan 54,6 miljardia euroa, josta 46,5 miljardia euroa on verotuloja. Tuloarvio perustuu kesäkuun ennusteeseen 

Valtiovarainministeriö neuvottelee ehdotuksen pohjalta seuraavaksi muiden ministeriöiden kanssa, ja hallitus linjaa budjetista budjettiriihessään syyskuun puolivälissä. Budjetti käsitellään ja hyväksytään eduskunnassa myöhemmin syksyllä.

Lue lisää

Kolmasosa yrityksistä masentui budjettiriihen päätöksistä – konkurssien uhka on kuitenkin vähentynyt

Biotaloutta ei mainittu budjettiriihessä ollenkaan, MTK:n Marttila moittii: "Kunnianhimo puuttuu"

Marin: "budjetti on elvyttävä" – lämmityksen veronkiristys koskee miljoonia suomalaisia

Biokaasulle ei tule lisävaroja hallituksen budjettiriihestä – katso tiedotustilaisuus suorana kello 16