Heinäkuu oli paheiden kuukausi – savukkeiden ja rahapelien hinnat kiihdyttivät inflaatiota - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Heinäkuu oli paheiden kuukausi – savukkeiden ja rahapelien hinnat kiihdyttivät inflaatiota

Myös rahapelien ja korvattavien reseptilääkkeiden hinnat nousivat.
Veromuutoksesta seurannut savukkeiden hinnan nousu lisäsi osaltaan inflaatiota heinäkuussa. Lehtikuva / Anni Reenpää

Kuluttajahintojen vuosimuutos eli inflaatio kiihtyi heinäkuussa 0,6 prosenttiin kesäkuun 0,0 prosentista, kertoo Tilastokeskus. Inflaation nousun aiheutti muun muassa savukkeiden hintojen nousu. Niiden hinnat nousivat lähinnä veromuutoksesta johtuen.

Myös rahapelien ja korvattavien reseptilääkkeiden hinnat nousivat. Sen sijaan polttonesteiden ja hotellihuoneiden halpeneminen sekä asuntolainojen keskikoron lasku hillitsivät inflaatiota.

Ydininflaatio, eli inflaatio ilman ruokaa ja energiaa, oli heinäkuussa 0,8 prosenttia. Ruoan inflaatio oli heinäkuussa 2,9 prosenttia. Polttoaineiden, sähkön ja bensiinin inflaatio oli –6,2 prosenttia.

Euroalueen yhdenmukaistettu kuluttajahintaindeksi kohosi ennakkotietojen mukaan 0,4 prosenttiin. Kesäkuussa euroalueen inflaatio oli 0,3 prosenttia.

Lue lisää

Inflaatio jäi kesäkuussa nollaan – ruoka kallistui 2,4 prosenttia

Polttoaineiden halpeneminen piti inflaation miinuksella myös toukokuussa

Kuluttajahinnat laskivat huhtikuussa – inflaatio Tilastokeskuksen mukaan -0,3 prosenttia

Kuluttajahinnat nousivat tammikuussa prosentin tahtia – inflaation seurantaan otettiin mukaan urheilupaitojen hintakehitys