Bruttokansantuotteen loppukevään koronalovi oli Suomessa monia maita pienempi – lähitulevaisuus riippuu kuitenkin viennin vireestä ja teollisesta kysynnästä maailmalla - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Bruttokansantuotteen loppukevään koronalovi oli Suomessa monia maita pienempi – lähitulevaisuus riippuu kuitenkin viennin vireestä ja teollisesta kysynnästä maailmalla

Tilauskanta tukee teollisuuden ja viennin elpymistä loppuvuoden aikana, vaikka uudet tilaukset ovat laskeneet tänä vuonna.
Veromuutoksesta seurannut savukkeiden hinnan nousu lisäsi osaltaan inflaatiota heinäkuussa. Lehtikuva / Anni Reenpää

Suomen työpäiväkorjattu bruttokansantuote sukelsi ennakkotietojen mukaan huhti-kesäkuussa 4,9 prosenttia vuoden takaisesta, kertoo Tilastokeskus.

Työllisten määrän ennakoidaan supistuneen noin 3,2 prosenttia vuoden takaisesta. Tehdyt työtunnit olivat työpäiväkorjattuna vähentyneet noin 7,6 prosenttia vastaavasta vuoden takaisesta neljänneksestä.

"Viennin lasku ja palvelusektorin heikko kehitys vetivät kansantalouden tuotannon laskuun toisella neljänneksellä. Kuukausitilastojen perusteella voi arvioida, että huhti-toukokuun kuopan jälkeen talouden elpyminen käynnistyi kesäkuussa", arvioi Handelsbankenin pääekonomisti Timo Hirvonen tiedotteessa.

Tilastokeskuksen mukaan työpäiväkorjattu kansantalouden tuotanto laski kesäkuussa 4,8 prosenttia vuoden takaisesta. Kesäkuun kausitasoitettu tuotanto nousi kuitenkin 0,9 prosenttia toukokuusta.

Hirvonen huomauttaa, että Suomen toisen neljänneksen bruttokansantuotteen pudotus oli selvästi pienempi kuin monissa muissa Euroopan maissa ja esimerkiksi Ruotsissa.

"Kaiken kaikkiaan odotettua pienempi bkt:n pudotus toisella neljänneksellä, ja talouden elpymisen käynnistyminen kesäkuussa niin Suomessa kuin maailmalla asettaa paineita tarkistaa Suomen vuoden 2020 bkt-ennustetta parempaan suuntaan", Hirvonen sanoo.

Hirvosen mukaan viennin vire on kuitenkin Suomen talouden iso kysymys loppuvuonna. Huolena on, että teollinen kysyntä voi tyrehtyä maailmalla, jos koronan toinen aalto iskee. Samalla Suomen viennin vaikeudet lisääntyvät.

"Teollisuuden tilaustoimitusten pitkät läpimenoajat ovat pitäneet Suomen teollisuustuotannon laskun selvästi muita maita vähäisempänä tänä vuonna."

Hänen mukaansa tilauskanta tukee teollisuuden ja viennin elpymistä loppuvuoden aikana, vaikka uudet tilaukset ovat laskeneet tänä vuonna.

Kuluttajahintojen vuosimuutos eli inflaatio kiihtyi heinäkuussa 0,6 prosenttiin kesäkuun 0,0 prosentista, kertoo Tilastokeskus. Inflaation nousun aiheutti muun muassa savukkeiden hintojen nousu. Niiden hinnat nousivat lähinnä veromuutoksesta johtuen.

Myös rahapelien ja korvattavien reseptilääkkeiden hinnat nousivat. Sen sijaan polttonesteiden ja hotellihuoneiden halpeneminen sekä asuntolainojen keskikoron lasku hillitsivät inflaatiota.

Ydininflaatio, eli inflaatio ilman ruokaa ja energiaa, oli heinäkuussa 0,8 prosenttia. Ruoan inflaatio oli heinäkuussa 2,9 prosenttia. Polttoaineiden, sähkön ja bensiinin inflaatio oli –6,2 prosenttia.

Euroalueen yhdenmukaistettu kuluttajahintaindeksi kohosi ennakkotietojen mukaan 0,4 prosenttiin. Kesäkuussa euroalueen inflaatio oli 0,3 prosenttia.

Lue lisää

Matkustusrajoitukset haittaavat palveluiden vientiä – brexit varjostaa osaltaan näkymää

Teurastamoille alkoi tulla välittömästi kyselyitä sianlihasta Aasiasta – Saksan ASF-kriisi ohjaa kysyntää muiden maiden lihantoimittajille

Koronaisku jäänee pelättyä vaimeammaksi, mutta ennusteet povaavat talouteen hidasta toipumista ja matelevaa työllisyyskasvua

Sianlihan vienti Saksasta Kiinaan ja Koreaan pysähtyi heti