Kotimaa

Hallitus palauttaa matkustusrajoituksia ja sisärajavalvontaa – riskimaihin ei pidä matkustaa

Suomen linja on rajanylitysliikenteessä Euroopan unionin tiukin.
Sisäministeri Maria Ohisalo hallituksen tiedotustilaisuudessa. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Hallitus on linjannut, että sisärajavalvonta ja matkustusrajoitukset palautetaan Norjasta, Tanskasta, Islannista, Saksasta, Kreikasta ja Maltalta tulevaan liikenteeseen. Asiasta kertoi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) aamun tiedotustilaisuudessa.

Ulkorajojen osalta palautetaan rajoitukset Irlannista, San Marinosta, Kyprokselta ja Japanista tulevaan liikenteeseen.

Liikenne sallittaisiin Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välisillä maarajan rajanylityspaikoilla paikallisten rajayhteisöjen sisällä. Päätös sallii Ruotsin ja Norjan puolella asuvien rajayhteisöjen jäsenille mahdollisuuden asioida Suomen puolella, vaikka sisärajavalvonta on palautettu.

Ohisalon mukaan hallitus tulee käymään keskustelun siitä, kuinka toimitaan jatkossa, kun Schengenin rajasäännösten puolen vuoden sisärajatarkastuksen takaraja tulee täyteen. Hän huomauttaa, että tälläkin hetkellä Suomen linja on rajanylitysliikenteessä Euroopan unionin tiukin.

Työmatkustus, perhesyyt ja muut perustellut syyt mahdollistavat edelleen matkustamisen Suomeen niistä maista, joissa sisärajavalvonta on voimassa.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) sanoo, että päätös Skopjen-lentojen katkaisemisesta tehdään virkamiestasolla, Traficom tarvitsee lausunnon Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Ilmoitettuun aikatauluun ei Harakan mukaan ole syytä olettaa muutosta. Näin ollen 29. elokuuta ei enää tulisi lentoa Skopjesta Turkuun.

Harakka huomautti tilaisuudessa, että kymmenistä riskimaista pääsee Suomeen välilaskun kautta. Hallituksen vahva viesti on hänen mukaansa nyt se, että riskimaihin ei pidä matkustaa.

Juttua täydennetty klo 8.43

Lue lisää

EU-maat sopivat 30 päivän matkustusrajoituksista EU:n ulkorajoille

Rajavartiolaitoksen rooli on selvä

Ajokorttia ei kelpuuteta matkustusasiakirjaksi

Ruotsalaisturistit luikkivat yön aikana Norjan rajan yli, kun poliisin silmä välttää