Kotimaa

SDP:n puoluekokous alkaa lauantaina Tampereella puolet pienempänä kuin normaalisti – Marin äänestetään puoluejohtajaksi sunnuntaina

Puheenjohtajakisaan ei ole ilmoittautunut muita pääministerin lisäksi.
Marin on näillä näkymin ainoa ehdokas SDP:n puheenjohtajakisassa. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

SDP:n kolmipäiväisestä puoluekokouksesta Tampereella voi odottaa hyväntuulista tapahtumaa koronaepidemian aiheuttamista erityisjärjestelyistä huolimatta. Pääministeripuolue paistattelee kannatusmittausten kärjessä, eikä kokouksessa ole luvassa repivää puheenjohtajavaalia.

Ainoa ehdokas näillä näkymin on vankkaa suosiota nauttiva pääministeri ja nykyinen 1. varapuheenjohtaja Sanna Marin (sd.), joka on määrä valita puolueen puheenjohtajaksi sunnuntaina.

Puoluekokouksen osallistujamäärää on puoluesihteeri Antton Rönnholmin mukaan koronan takia karsittu noin puoleen normaalista, jotta esimerkiksi turvavälit pystytään pitämään.

Tampere-talossa lauantaina alkavaan kokoukseen saapuu noin 730 osallistujaa, joista 500 on kokousedustajia, noin 70 median edustajia ja loput muun muassa kansanedustajia ja ministereitä sekä henkilökuntaa.

Riskien minimoimiseksi 500 kokousedustajaa jaetaan työskentelemään kahteen eri ryhmään, Aatteeseen ja Liikkeeseen. He työskentelevät ja ruokailevat eri tiloissa puoluekokouksen aikana.

Henkilövaalit käydään kokouksessa sunnuntaina. Puoluesihteerivalintakin lienee selvä, sillä Rönnholm on ainoa ehdokas.

Sen sijaan varapuheenjohtajavaalissa voi syntyä pientä säpinää, kun ehdokkaita on tähän mennessä kuusi.

Ehdolla ovat liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka, ensimmäisen kauden kansanedustajat Aki Lindén, Niina Malm ja Matias Mäkynen sekä kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri, nykyinen 3. varapuheenjohtaja Ville Skinnari. Eduskunnan ulkopuolelta kisaan on lähtenyt PAMin edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo.

Varapuheenjohtajaehdokkaista neljä on miehiä. Rönnholmin mukaan voikin käydä niin, että kaikki varapuheenjohtajat olisivat miehiä, vaikka SDP:ssä tavallisesti painotetaan sukupuolijakauman tasapuolisuutta.Puoluevaltuuston puheenjohtajakisassa Lindén haastaa istuvan puheenjohtajan, kuntaministeri Sirpa Paateron.

Lauantaina väistyvä puheenjohtaja Antti Rinne että pääministeri Marin antavat poliittiset tilannekatsauksensa. Sitä ennen Rinne myös avaa kokouksen.

Poliittisesta tilanteesta on tavannut syntyä vilkasta debattia puoluekokousväen keskuudessa.

"Suurta yleisöä kiinnostavat varmasti eniten puheet ja henkilövalinnat", Rönnholm arvelee.

Puoluekokouksessa käsitellään henkilövalintojen ja poliittisen ohjelman lisäksi periaatejulistus sekä säännöt ja aloitteet, joita on kokoukseen tullut noin 250.

Kokouksen arvioidaan päättyvän maanantaina iltapäivällä, jolloin kuullaan myös Marinin linjapuhe.

Kokousta voi seurata kotisohvalta SDP:n youtube-kanavalta. SDP järjestää sääntömääräiset puoluekokoukset kolmen vuoden välein. Lauantaina alkava puoluekokous on SDP:n 46. kokous.

Lue lisää

MT:n kysely: Marin on kansan suosikki – Istuvan pääministerin jatkokautta toivoo liki kolmannes, Halla-ahon ja Orpon suosio kymmenen prosentin luokkaa

Uutissuomalainen: Harakka ei korottaisi bensiinin ja dieselin hintaa

LVM: Aiotusta uutistoimistotuesta peräännyttiin, koska ministeriössä ei uskota STT:n toiminnan kannattavuuteen

Pääministeri Sanna Marin on poistunut Eurooppa-neuvoston kokouksesta varotoimenpiteenä – Ruotsin pääministeri edustaa Suomea loppukokouksen ajan