Kotimaa

Hypo: Etäopiskelu laskee asuntojen hintoja, lasku kovinta maakuntakeskuksissa

Hypo arvioi kaupungistumisen jatkuvan, vaikka koronakriisi onkin kehitystä hetkellisesti hidastanut.
Hanna Matikainen
Hypon mukaan osassa kaupungeista asuntomarkkinat ajautuvat aitoon ahdinkoon, kun opiskelijat jäävät muualle etäopiskelemaan. LEHTIKUVA / HANNA MATIKAINEN

Asuntorahoitukseen erikoistuneen Hypon mukaan kaupungistuminen jyllää asuntomarkkinoilla koronakriisin keskelläkin, mutta samaan aikaan on käynnissä maakuntakeskusten pudotuspeli.

Hypon mukaan osassa kaupungeista asuntomarkkinat ajautuvat aitoon ahdinkoon, kun opiskelijat jäävät muualle etäopiskelemaan.

"Monessa maakuntakeskuksessa on edessä vuokra-ale ja hintaheilunta ainakin syksyn osalta", sanotaan Hypon asuntomarkkinakatsauksessa.

Paineen alla ovat Hypon mukaan erityisesti opiskelijavaltaiset Vaasa, Joensuu ja Jyväskylä.

Hypon pääekonomistin Juhana Brotheruksen mukaan vuokrat voivat syksyllä laskea maakuntakeskusten pienissä asunnoissa. Pienten asuntojen markkinat saivat iskuja jo keväällä, kun Airbnb-toiminta hyytyi koronan seurauksena.

Asuntomarkkinoiden häviäjiin kuuluvat Hypon mukaan sellaiset maakuntakeskusten asuntosijoittajat, joilla ei ole talouspuskureita. Toisaalta maakuntakeskuksiin muuttavat voivat hyötyä tilanteesta ja löytää alennuksia.

Hypo ennustaa asuntohintojen laskevan Suomessa tänä vuonna ensimmäisen kerran vuoden 2015 jälkeen.

"Ennustamme, että hinnat laskevat 1,0 prosenttia koko maassa. Pääkaupunkiseudulla hinnat pysyvät vastaavasti 1,0 prosentin nousussa. Hintaero kasvukeskusten ja haja-asutusalueiden välillä kasvaa edelleen, sillä koronan keskelläkin väkimäärä kasvoi lähinnä Helsingin, Tampereen ja Turun seutukunnissa", Brotherus sanoo tiedotteessa.

Tämän niin sanotun kasvukolmion asuntomarkkinat pärjäävät koronakriisin aikana pelättyä paremmin, Hypo arvioi.

Hypon mukaan kaupungistuminen jatkuu, vaikka sen vauhti vähän rauhoittui. Hypo ennakoi jopa kovaa kaupunkibuumia, kunhan koronasta on selvitty.

Kasvukolmion asuntomarkkinoita tukevat myös erittäin matalat korot ja pankkien tarjoamat lyhennysvapaat.

Sen sijaan useissa maakuntakeskuksissa hinnat luisuvat. Jyväskylässä, Seinäjoella, Kouvolassa, Vaasassa, Hämeenlinnassa ja Rovaniemellä hinnat laskivat yli viisi prosenttia edellisvuodesta.

Synkin tilanne on Hypon mukaan Lahdessa, Mikkelissä ja Kokkolassa, joissa asuntohinnat putosivat keväällä yli 10 prosenttia vuoden takaisesta.

"Koronakriisin seuraavaa talousiskua odotetaan teollisuuteen syksylle, jolloin kipu tuntuu pienemmissä teollisuuspaikkakunnissa", Hypon katsauksessa sanotaan.

Lue lisää

Tyhjien asuntojen määrä on kasvanut koko 2000-luvun – katso kartalta oman kuntasi tilanne

Alueiden ammattikorkeakoulut elinvoiman takaajia

Asutko sinäkin väärässä paikassa?

Asuntojen hinnat nytkähtivät ylöspäin heinäkuussa