Kotimaa

Haavisto ei vielä ennakoi Suomen reaktiota Navalnyin mahdolliseen myrkytykseen

Saksan hallitus on ilmoittanut, että maassa hoidettavana oleva Navalnyi melko todennäköisesti myrkytettiin.
LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Haavisto ei vielä maanantaina ottanut tarkemmin kantaa siihen, miten Suomi reagoisi, jos käy ilmi, että Venäjän oppositiojohtaja Navalnyi myrkytettiin.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan jo pelkkä spekulaatio venäläisen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin sairastumisen syistä antaa aihetta huoleen. Haavisto ei vielä maanantaina ottanut tarkemmin kantaa siihen, miten Suomi reagoisi, jos käy ilmi, että Navalnyi myrkytettiin.

Vähän tiedotustilaisuuden jälkeen Saksan hallitus ilmoitti, että maassa hoidettavana oleva Navalnyi melko todennäköisesti myrkytettiin.

"Nyt on liian aikaista spekuloida eri vaihtoehdoilla. Katsotaan, mitä dataa tulee Berliinistä ja jos ja kun Navalnyi itse on siinä kunnossa, että pystyy tilanteesta myös itse kertomaan", Haavisto sanoi toimittajille suurlähettiläspäivillä.

Presidentti Sauli Niinistö kertoi lauantaina Ylen haastattelussa, että hän esitti ajatuksen oppositiopoliitikko Navalnyin siirtämisestä hoidettavaksi Saksaan keskusteltuaan liittokansleri Angela Merkelin kanssa. Haaviston mukaan Niinistö teki erittäin tärkeän teon ehdottaessaan siirtoa.

Niinistö puhui Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa perjantaina, ja lauantaina Navalnyi saapui Berliiniin Lounais-Siperian Omskista.

Haavisto odotti, että EU-maiden ulkoministerit saavat tietoa Navalnyin tilanteesta loppuviikosta Saksassa pidettävässä epävirallisessa ulkoministerikokouksessa.

"Presidentti Niinistö teki hyvin hienon teon ottaessaan tämän esille presidentti Putinin kanssa, että Venäjä mahdollistaisi Navalnyin pääsyn hoitoon Saksaan. Hyvä, että tässä onnistuttiin. Olen huomannut, että myös Navalnyin lähimpien avustajien puolesta tästä on tullut Suomelle kiitosta. Tässä on tehty erittäin tärkeä teko", Haavisto sanoi.

Lue lisää

EU:lta pakotteita kuudelle ihmiselle Aleksei Navalnyin myrkytyksestä – pakotteet sisältävät omaisuuden jäädytyksiä ja matkustuskieltoja

EU-maiden ulkoministerit keskustelevat Navalnyi-pakotteista

Perustuslakivaliokunta pyrkii saamaan kantansa valmiiksi Haaviston virkarikosepäilyistä lokakuussa

Venäjän poliisi haluaa kuulustella Navalnyia