Kotimaa

"Heijastimien käyttö on taas ajankohtaista", muistuttaa Autoliitto

Pimenevien syysiltojen myötä heijastimien ja ajovalojen oikea käyttö nousee taas tapetille.
Kari Salonen
Heijastin lisää tienkäyttäjän näkyvyyttä pimeällä. Arkistokuva.

Liikenneturvallisuus paranee huomattavasti, jos tienkäyttäjät näkevät toisensa. Vastuu itsensä näkyväksi tekemisestä on aina liikkujalla itsellään.

Jalankulkijoilla heijastimien käyttö lisää heidän näkyvyyttään merkittävästi. Lain mukaan heijastimen käyttö on pakollista pimeällä liikkuessa.

Parhaiten näkyvyyttä lisäävät heijastinliivit ja heijastavat vaatteet, mutta myös perinteinen roikkuva heijastin lisää näkyvyyttä huomattavasti.

”Heijastimen narun toisen pään voi kiinnittää taskun sisäpuolelle, sen pohjaan. Näin heijastimen voi valoisaan aikaan kuljettaessa laittaa taskuun piiloon ja se on sieltä taas helposti otettavissa hämärällä käyttöön. Sopiva korkeus narun päässä roikkuvalle heijastimelle on noin käyttäjänsä polven kohdalla”, autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen opastaa.

Polkupyörällä ajavien tulee näkyvän etuvalon lisäksi tänä syksynä käyttää lisäksi punaista takavaloa. Punainen takavalon käyttö tuli pakolliseksi kesäkuussa voimaan astuneen tieliikennelain myötä.

”Takavalovaatimuksen tarkoituksena on parantaa muiden tienkäyttäjien mahdollisuuksia havaita pyöräilijä takaapäin aikaisemmin, jolloin turvallisuus paranee. Tämä on hyvä uudistus kaikkien kannalta”, Vesalainen kertoo.

Pyöräilijän valojen ei välttämättä tarvitse olla kiinnitettyinä polkupyörään, vaan ne voi kiinnittää myös esimerkiksi pyöräilijän kypärään.

Moottorikäyttöisten ajoneuvojen tulee aina liikkuessa käyttää ajovaloja tai huomiovaloja. Pimeässä, hämärässä tai muissa huonon näkyvyyden olosuhteissa huomiovalo ei riitä. Tällöin on käytettävä sekä ajovaloja, että takavaloja.

Lue lisää:

50 uutta liikennemerkkiä, vähimmäisnopeus, rikesakon tilalle liikennevirhemaksu – uusi tieliikennelaki tuo myös pyöräilijöille muutoksia

Koirakin tarvitsee heijastimen – näin parannat lemmikkisi näkyvyyttä pimeässä

Lue lisää

Hätävilkun käyttöön höllennys – Lakimuutoksen myötä hätävilkulla voi varoittaa muita autoilijoita myös auton ollessa liikkeessä

Hirvijahti alkaa lauantaina, autoilijoiden syytä hiljentää vauhtia ja varoa sekä metsästyskoiria että hirviä – tahallaan ei koiran päälle saa ajaa

Heijastimien käyttö alkaa syksyn hämärtyessä

Näin pysäköit auton pysäköintitaskuun tien vasempaan reunaan – uusi tieliikennelaki sallii meilläkin nyt tämän