Keskustan Hoskonen Ilta-Sanomissa: Turpeelle hahmoteltu budjettiriihessä selvää veronkiristystä - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Keskustan Hoskonen Ilta-Sanomissa: Turpeelle hahmoteltu budjettiriihessä selvää veronkiristystä

Mallissa turpeen verotus kaksinkertaistuisi nykyisestä 2,7–3 eurosta megawattitunnilta.
Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan budjettia kasataan poikkeuksellisen vaikeassa tilanteessa ja pöydällä on vaikeita asioita, jotka hallituksen kesken pitää sovittaa yhteen. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

Keskustalainen kansanedustaja Hannu Hoskonen paljastaa Ilta-Sanomissa käsiinsä saaman ehdotuksen energiaturpeen veron kiristämisestä. Parhaillaan käynnissä olevassa budjettiriihessä on Hoskosen mukaan hahmoteltu mallia, jossa turpeen verotus kaksinkertaistuisi nykyisestä 2,7–3 eurosta megawattitunnilta.

Turve on tiedetty budjettiriihen herkäksi kysymykseksi. Vihreät ajaisi turpeen energiakäytön alas mahdollisimman nopeasti, kun koko hallituksen tavoitteena on ollut vähintään puolittaa käyttö vuoteen 2030 mennessä.

Puolueissa on laskettu tarkasti sitä, miten jo aiemmin sovittu lämmityspolttoaineiden 100 miljoonan euron veronkorotus jyvitetään eri lämmityspolttoaineille. Pohdinnassa on ollut myös, pitäisikö veronkorotuksen olla suurempi.

"Tämä on suora isku maaseudun työpaikkoihin. Sen hyväksyminen on keskustan loppu", Hoskonen arvioi Ilta-Sanomissa mallia, joka olisi hänen mukaansa ollut maanantaina neuvottelupöydässä.

Ympäristövaliokuntaa johtava Hoskonen on myös Vapon hallintoneuvoston jäsen.

Riihi on yhä kesken, joten lopullisia päätöksiä ei ole tehty.

Neuvottelut ensi vuoden budjetista ja samalla koostettavista työllisyystoimista näyttävät venyvän keskiviikolle.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) arvioi aamulla, että neuvottelupöydässä on vielä poikkeuksellisen hankalia kysymyksiä.

"Tulemme tänään ratkaisemaan toivottavasti useita näistä isoista asioista, jotka tällä hetkellä vielä hankaluuksia hallituspuolueiden välillä tuottaa. Voi olla, että kalenterivaraus huomiselle keskiviikolle tulee kyllä käyttöön", Marin sanoi.

Hän ei halunnut yksilöidä, mitkä asiat tuottavat eniten vaivaa ja missä on toisaalta jo edistytty.

"Jatkamme siitä, mihin eilen yhdentoista aikaan jäimme."

Budjettiriihi jatkuu tänään hallituspuolueiden puheenjohtajien ja valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) työskentelynä. Neuvottelut alkoivat aamupäivällä hieman kymmenen jälkeen.

Vanhanen luonnehti budjettineuvotteluja selvästi normaaleja neuvotteluja laajemmiksi. Asialistalla ovat myös EU:n elvytyspaketin rahojen käyttäminen, työllisyystoimet ja kuntien talousahdingon ratkaiseminen.

"Budjettiriihen sijasta voisi sanoa, että tässä on kyse yleisistä hallituksen neuvotteluista, missä käsitellään koko syksyä ja ensi vuotta koskevia isoja politiikkakokonaisuuksia."

Budjettiriihi alkoi eilen maanantaina. Alun perin neuvotteluita oli tarkoitus jatkaa tänään tiistaina heti aamupäivällä koko hallituksen kesken, mutta lopulta Säätytalolle saapuivat vain puheenjohtajat ja valtiovarainministeri Vanhanen.

Pääministeri Marinin mukaan on mahdollista, että koko hallitus kutsutaan jo myöhemmin tänään mukaan työskentelyyn.

Marinin tavoin myös oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) kertoi tyhjentäneensä kalenteriaan neuvottelujen venymisen varalta.

"Jos jotain saan veikata, niin lähden siitä, että tässä on sen verran asioita, että se menee huomiseen", Henriksson sanoi.

Budjetin rinnalla hallitukselta odotetaan siis työllisyyttä lisääviä uudistuksia. Budjettiriihessä on tarkoitus tehdä päätöksiä siitä, miten Suomeen saadaan 30  000 työllistä lisää. Lisäksi odotetaan linjausta urakan toisesta osasta eli kunnianhimoisemmasta työllisyystavoitteesta.

Täysin valmista ei vielä saada, sillä konkreettisten työllisyystoimien jatkovalmistelua on siirtymässä hallitukselta työmarkkinajärjestöille.

Lue lisää

Minun ­lapsus!

Olemme kuulemma käyneet ilmastovaalit – metsät sitovat yli 80 prosenttia kasvihuonepäästöistä, silti niitä ei mainita budjetissa

Kuntien tehtävien uudistus edelleen vuosien päässä – rahoituksen pohja pettää valtion koronatuesta huolimatta

"Jatkossa käytetään entistä enemmän kivihiiltä, öljyä ja venäläistä haketta", Sari Essayah ennustaa turpeen nopeasta alasajosta