Oppositio nihkeänä budjettiriihessä esitetyille työllisyystoimille ja turpeen verotuspäätökselle: "Ei suomalaisten asioita voi näin hoitaa" - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Oppositio nihkeänä budjettiriihessä esitetyille työllisyystoimille ja turpeen verotuspäätökselle: "Ei suomalaisten asioita voi näin hoitaa"

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvosteli uusia työllisyyspäätöksiä riittämättömiksi.
Sanne Katainen
Petteri Orpo (kok.) on tyytymätön budjettiriihen tuloksiin.

Oppositiopuolueilta ei liiennyt kehuja hallituksen budjettiriihelle. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo piti budjettiriihen tuloksia pettymyksenä.

Hän arvosteli työllisyystavoitteen toteutumisen lykkäämistä vuosikymmenen loppuun.

"Suomalaiset tarvitsevat työpaikkoja nyt, ei kymmenen vuoden päästä. Ei suomalaisten asioita näin voi hoitaa", Orpo linjasi Twitterissä.

Hallitus kykeni Orpon mukaan tekemään uusia työllisyyspäätöksiä vain noin 16 000 työpaikan edestä ja kolmannes tavoitteesta työnnettiin työmarkkinapöytään.

"Suomella ei ole varaa enää yhteenkään tällaiseen budjettiriiheen, jossa välttämättömiä päätöksiä siirretään eteenpäin", hän kirjoitti.

Myös kokoomuksen ryhmänjohtaja Kai Mykkänen piti työllisyystoimia riittämättöminä.

"Miksi ei uskalleta auttaa yli 100 000 työsuhdetta Suomeen, kun sen verran koronassa tuhoutunut? Ilman sitä velkakierre jatkuu vaan", Mykkänen tviittasi.

Perussuomalaisten ryhmänjohtaja Ville Tavio piti budjettiriihen linjauksia talouden ja työllisyyden kannalta "järkyttävinä". Tavion mukaan hallituksen toimet eivät nosta yritysten kilpailukykyä ja jopa heikentävät palkansaajien ostovoimaa.

"Erityisesti teollisuudelta on tullut viime aikoina huolestuttavia uutisia. Tätä tilannetta ei helpota se, että hallitus lopettaa teollisuuden päästökauppakompensaation ja tuplaa turpeen verotuksen", Tavio moitti tiedotteessa.

Tavio totesi, että perussuomalaiset näkevät erityisesti turpeen verotuksen tuplaamisen uhkana. Lämmöntuotannon kulut kasvavat merkittävästi, kaukolämmön hinta nousee ja jalostuskelpoista puuta aletaan polttaa, Tavio varoitteli.

Lisäksi Tavio pitää hallituksen tavoitetta luoda 30 000 uutta työpaikkaa täysin riittämättömänä.

"On käsittämätöntä, ettei edes tavoite ole tuon korkeampi. Lisäksi hallitus laskee toisen asteen oppivelvollisuudenkin työllisyystoimeksi. Todellisuudessa se ei luo yhtään työpaikkaa lisää, vaan paisuttaa vain julkisia menoja."

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah totesi, että budjettiriihen päätökset lisäävät miljardikaupalla velkaa jo merkittävästi alijäämäisen valtiovarainministeriön budjettiehdotuksen päälle.

"Minkäänlaisia sopeutustoimia ei nähty ja työllisyystoimet jäivät hyvin vaisuiksi. Tämä linja tulee johtamaan hyvinvointivaltion ylläpidon edellytysten romahtamiseen", Essayah maalaili tiedotteessa.

Essayahin mielestä hallituksen ainoaksi merkittäväksi työllisyystoimeksi on jäämässä aktiivimallin palauttaminen pienin muutoksin sekä työvoimapalveluiden resursointi. Muut päätökset ulkoistettiin jälleen työmarkkinajärjestöille.

Työllisyystavoitetta nostettiin mutta tavoitteen saavuttaminen jätettiin seuraavien hallitusten vastuulle, Essayah sanoi.

Lue lisää

"Kokoomuksen tulos ei ole maaseutumaisten kuntien osalta mairitteleva – puolueen maata viljelevänä kansanedustajana viestistä on otettava opiksi"

Kokoomuksen maaseutuviesti kuntoon

Kokoomuksen Orpo hallituksen sote-uudistuksesta: Läpimeno olisi katastrofi

MTK:n johtokunta: Maakuntien ääntä kuultava elvytysrahojen jaossa – "Keskusjohto ajattelee tietävänsä kaiken"