Kotimaa

Aliravitun vuohen selkään valui kanojen ulostetta – miehelle ja naiselle vaaditaan ehdollista vankeutta törkeästä eläinsuojelurikoksesta

Miehellä ja naisella oli ollut pidettävänään yhteensä 72 eläintä, muun muassa 20 koiraa ja 26 kania. Lisäksi joukossa oli kanoja, kukkoja, ankkoja, kissoja, vuohi sekä sepelkyyhky.
Jukka Pasonen
Pohjanmaalla eläinrikoksista syytetyillä miehellä ja naisella oli muun muassa kanoja.

Pohjanmaan käräjäoikeudessa syyttäjä vaatii miehelle ja naiselle ehdollista vankeutta törkeästä eläinsuojelurikoksesta. Lisäksi syyttäjä vaatii, että heidät määrätäänkaikkia eläimiä koskevaan eläintenpitokieltoon ja menettämään valtiolle eläimensä.

Miehellä ja naisella oli ollut pidettävänään yhteensä 72 eläintä, muun muassa 20 koiraa ja 26 kania. Lisäksi joukossa oli kanoja, kukkoja, ankkoja, kissoja, vuohi sekä sepelkyyhky.

Epäillyt rikokset ovat jatkuneet yli kolmen vuoden ajan keväästä 2014 kesään 2017. Tarkastuksissa ilmeni likaisia oloja ja likaista vettä ja että osaa eläimistä pidettiin pimeissä tiloissa.

Eläinsuojelutarkastuksessa vuonna 2014 huomattiin, että aitauksissa ja pihamaalla oli erilaista irtorojua. Koirat, lampaat ja kanit saattoivat liikkua alueella ja näin loukkaantua. Koirien aitauksessa ja koppien edustalla oli runsaasti ulostetta.

Seuraavana vuonna pihalla todettiin edelleen teräväreunaista rojua. Uudessa koiratarhassa koirille oli vain katos, ei koppeja, ja makuualustana oli märkiä olkia. Juomavesiastia oli tammikuisessa tarkastuksessa jäässä, ja tarhassa oli runsaasti ulostetta. Ankkojen karsinassa ei ollut vettä.

Heinäkuussa 2017 tarkastuksessa havaittiin jälkeen vaarallista irtorojua. Koiratarhat olivat ulosteisia, yhdessä tarhassa ei ollut juomavettä ja muissakin juomakuppeja puuttui tai vesi oli likaista. Koirat olivat pääsääntöisesti kytkettynä 3,2–4 metrin ketjuilla. Ulkoilutus oli satunnaista. Koirankopit olivat lämmittämättömiä, osassa kopeista ei ollut lämpöeristystä eikä kaikilla koirilla ollut koppia ollenkaan.

"Osalla koirista kopin kulkuaukko oli liian pieni suhteessa koiran kokoon. Osa koirista oli ympärivuotiseen ulkonapitoon soveltumattomia", haastehakemuksessa kerrotaan.

Puutteita ja ongelmia oli myös kanien ja kanojen tilanteessa, haastehakemuksessa kerrotaan. Häkeissä oli reikiä ja teräviä piikkejä, ja pesäkoppeja ja kuiviketta oli liian vähän. Kanien ruokakupeissa oli ulostetta ja vesikipot olivat likaisia. Kanojen juomavesi oli ulosteista, ja kanoja oli sijoitettu pimeään tilaan. Häkissä oli kuollut kukko.

Vuohi todettiin aliravituksi, ja sen sorkassa oli halkeama ja mahdollinen tulehdus. Vuohen karsina oli pimeässä varastossa kanahäkin alapuolella niin, että kanojen uloste valui vuohen selkään. Vuohella ei ollut kuivaa makuupaikkaa, ja häkin pohja oli liejun ja ulosteen peitossa. Lattialta tarjottu rehu oli tallaantunut likaiseksi.

Myös ankat olivat pimeässä tilassa, ja juomavesi oli likaista.

Syytetyt ovat lisäksi syyttäjän mukaan pitäneet laittomasti elätettävänään luonnonvaraista eläintä, sepelkyyhkyä. Linnun häkissä ei ollut ortta.

"Kyyhkyllä ei ole ollut pyrstöä, ja sen siipisulat ovat olleet rikkonaiset."

Syyttäjä katsoo, että mies ja nainen ovat tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta kohdelleet eläimiä julmasti tai tarpeetonta kärsimystä aiheuttaen.

Osa eläimistä on tarkastusten jälkeen lopetettu.

Lue lisää

Pohjanmaalla iso vyyhti laittomia teurastuksia, lampureilta ei heru ymmärrystä eläimiä myyneille tiloille: "Ainakin osan on pitänyt tietää, mikä lampaiden kohtalo on"

Yli 1 300 lampaan rituaaliteurastuksia tutkitaan Pohjanmaalla: Miehen ja lähes kymmenen lammastilan pitäjän epäillään syyllistyneen eläinsuojelurikoksiin

Mies piti romua laitumella eikä lopettanut kärsivää nautaa tarpeeksi nopeasti – syyte törkeästä eläinsuojelurikoksesta kuitenkin hylättiin

Mies ja nainen pitivät kymmeniä eläimiä kurjissa oloissa vuosien ajan – tuomittiin ehdolliseen vankeuteen