Kotimaa

Koronaepidemia kiihdyttää vauhtiaan – kansalaiset laistavat suosituksia maskien käyttämisestä

Eiliseen 23.9. mennessä Suomessa on todettu 9 288 vahvistettua covid-19-koronavirustapausta. Tautiin on kuollut 343 ihmistä.
Jukka Pasonen

Merkit viittaavat siihen, että covid-19-koronavirusepidemia on siirtymässä kiihtymisvaiheeseen, sillä tapausten määrä on kasvanut entistä useamman sairaanhoitopiirin alueella.

Virus pysyy kiihdytyskaistalla, jos suomalaisten välinpitämättömyys noudattaa kasvomaskien käyttösuositusta ja pitää huolta turvaväleistä jatkuu.

"Tilanteen huononemisesta kertovat ilmaantuvuuden nousu, positiivisten näytteiden kasvava osuus otetuista näytteistä, vaikeutuva tartunnanlähteiden jäljitys ja jatkotartuntojen yleistyminen ennakoivat siirtymistä epidemian kiihtymisvaiheeseen", kertoo ylilääkäri Taneli Puumalainen Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Puumalainen kertoi koronatilanteesta THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tiedotustilaisuudessa tänään.

Epidemian toinen aalto ei kuitenkaan ole vielä käsillä, sanoo strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä. "Puhumme mieluummin toisesta vaiheesta."

Hän korostaa, että nyt vallitseva koronatilanne ei ole suoraan verrattavissa viime kevääseen. Tauti ei esimerkiksi leviä valtoimenaan vaan ryppäinä.

Voipio-Pulkki ja Puumalainen peräänkuuluttavat jokaisen suomalaisen vastuuta koronatartuntojen hillitsemisessä.

Maskien käytöstä annetut suositukset ovat edelleen voimassa. Niitä suositellaan käytettäväksi esimerkiksi joukkoliikenteessä ja paikoissa, joissa ei ole mahdollista noudattaa turvavälejä.

Suomalaiset eivät tunnu ottavat suosituksia vakavasti. Maskien käytöstä laistamien on Voipio-Pulkin mielestä kiinni asenteista.

Koronavirus jyllää nyt erityisesti alle 30-vuotiaiden joukossa. Tämä on pitkältä seurausta siitä, että nuoriso käy baareissa sekä erilaisista opiskelijatapahtumista. Voipio-Pulkki kehottaa tapahtumien järjestäjiä vastuullisuuteen.

"Virus käyttää hyväkseen jokaisen mahdollisuuden levitä ja ongelmia voi tulla vastaan missä tahansa", hän painottaa. "Nyt on reagoitava nopeasti ja tehokkaasti."

Mikäli koronaepidemian todetaan olevan kiihtymisvaiheessa, maskisuosituksia voidaan kiristää.

Nykyisten suositusten lisäksi maskeja tulisi käyttää esimerkiksi kaupoissa, kauppakeskuksissa, uimahalleissa ja uskonnollisissa tilaisuuksissa.

THL: Kasvomaskin käyttöä suositellaan koronaepidemian kiihtymisvaiheessa joukkoliikenteen lisäksi myös julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa

Jukka Pasonen
Lue lisää

Italiassa uusia koronatartuntoja enemmän kuin keväällä – messut peruttava ja itsepalvelubaarien suljettava jo iltakuudelta

Sairaanhoitopiirien kotisivuilla näkyy hyvin kirjavaa koronatiedotusta – Eksotella selkeät toimintaohjeet, Kainuulla niukka tiedote

Lännen Media: Hammashoidossa yli miljoonan käynnin hoitovelka koronakriisin seurauksena

Kiinan talous kasvoi heinä–syyskuussa 5 prosenttia, näyttää toipuvan tiukoista koronarajoituksista