Kotimaa

Koronapandemia uhkaa syödä Lapin matkailijat, mutta koirat eivät lakanneet syömästä – yrittäjät iloitsevat rekikoirien avuksi kiiruhtaneista ihmisistä

Rekikoirien perusruokakulut vuodessa ovat noin 300–500 euroa koiraa kohden.
Myös All Huskies -koiratarhalla on käynnistelty kummitoimintaa koirien ruokakuluja kattamaan. LEHTIKUVA / AKU HÄYRYNEN

Koronapandemia ja koronan takia asetetut matkailurajoitukset uhkaavat Lappia turistikadolla. Lapissa olevat tuhannet rekikoirat eivät ole kuitenkaan lakanneet syömästä.

Yrittäjillä onkin ollut pohtimista siinä, kuinka koirille saadaan yhä muona kuonon eteen, kun tulot uhkaavat korona-ahdingossa ehtyä.

Joissakin yrityksissä on polkaistu käyntiin muun muassa kummitoimintaa koirien ruokakuluja kattamaan. Syötteen eräpalveluissa oli hyviä uutisia kerrottavana vain noin puoli viikkoa toiminnan aloittamisen jälkeen.

"Nyt näyttää siltä, että meidän laumalle on ainakin seuraava ruokakuorma taattu", kertoo STT:lle yrittäjä Johanna Määttä.

Kummitoiminta on alkanut onnistuneesti myös All Huskies -yrityksessä.

"Tähän on lähtenyt mukaan aika hyvin sekä yksityiset ihmiset että yritykset", sanoo yrityksen toimitusjohtaja Pauliina Tirkkonen.

Rekikoirien perusruokakulut vuodessa ovat noin 300–500 euroa koiraa kohden. rekikoirien perusruokakulut vuodessa ovat noin 300–500 euroa koiraa kohden.

All Huskiesilla koiria on 69, Syötteen eräpalveluilla puolestaan 92. Molemmissa yrityksissä pelkät koirien ruokakulut nousevat vuodessa kymmeniin tuhansiin euroihin. Tämän päälle tulevat vielä eläinlääkäri- ja mahdolliset muut kulut.

"Kummius kattaa osan näistä koiran ruokakuluista. Kyllä meillä on vahva tarkoitus mennä yli tämän korona-ajan kaikkien 69 koiran kanssa", Tirkkonen toteaa.

Kummankaan yrittäjän tiedossa ei ole, että rekikoiria olisi jouduttu tähän mennessä lopettamaan korona-ahdingon takia. Koirien lopettamisia tilanteesta johtuen ei ole myöskään Tunturi-Lapin alueen valvontaeläinlääkäri Raisa Kiimamaan tiedossa.

"Uskon, että rakkaudesta rekikoiriin kaikki tekevät parhaansa, että se jäisi toteutumatta", Määttä sanoo.

"Siihen vaikuttaa lähtökohtaisesti jokaisen yrityksen taloustilanne ja se, kuinka pitkään tämä tilanne tulee jatkumaan."

Kiimamaan mukaan Lapissa on arviolta noin 5 000–8 000 rekikoiraa.

Korona-ahdingon takia on mietitty läpi kaikki vaihtoehdot. Tirkkosen mukaan koirien lopettaminen ei ole vaihtoehto heille.

"Jos tulee todella tiukat paikat, niin on mietitty, että vanhemmille koirille etsittäisiin uusia koteja, esimerkiksi toisten koirien kaveriksi tai pikku valjakkoon juoksemaan", hän sanoo.

Ihan mihin tahansa kotiin rekikoira ei kuitenkaan sovi.

"Meiltä lähtee koira ainoastaan paikkaan, missä on ennestään koira. Se on ihan sama, minkä rotuinen se on. Nämä ovat laumakoiria, joten ne tarvitsevat kaverin. Ne ovat vähän hukassa yksin."

Sohvaperunaksi kaikista rekikoirista ei myöskään ole.

"Etenkin nämä koirat tarvitsevat hyvin aktiivista tekemistä, eli ovat liikkuvia koiria. Ne tarvitsevat paljon liikettä tai muuten ne turhautuvat", Määttä toteaa.

Lue lisää

MaRan kysely: Lähes 30 prosenttia pohjoisen hotelleista ja kylpylöistä arvioi olevansa konkurssiuhan alla ensi keväänä

Perustuslakivaliokunnalta tiukka lausunto ravintoloiden rajoituksista – sote-valiokunnan pohdittava, voiko rajoitukset tehdä ravintolatyypeittäin

Lintilä: Uudet tiedot koronasta ja testaamisesta antavat aihetta tarkentaa tulkintoja matkailun tilanteesta "hyvinkin nopeasti"

EU:n ja Britannian kauppaneuvottelujen pattitilanne jatkuu