Kotimaa

Yllättävä syy aiheutti onnettomuuden – kahdesta tuulivoimalasta putosi siipi syyskuussa Kristiinankaupungissa

EPV tuulivoima kehottaa pysymään 300 metriä kauempana tuulivoimalan alueelta.
Johannes Tervo
Vestaksen toimittamia tuulivoimaloita rakennettiin EPV:n tuulipuistoon Santavuorelle Ilmajoelle vuonna 2016. Kuvassa naselli eli turbiinin konehuone vielä ilman siipiä.

Metsälän tuulivoima-alueella Kristiinankaupungissa katkesi syyskuussa kahdesta Vestaksen valmistamasta tuulivoimalasta siipi. EPV Tuulivoiman ja valmistajan selvitysten mukaan molempiin on hyvin todennäköisesti iskenyt salama.

Voimaloissa on salaman iskua varten ukkosenjohdatusjärjestelmä. EPV Tuulivoima ja Vestas jatkavat tutkintaa siitä, miksi salamaniskut ovat päässeet aiheuttamaan vaurioita.

Toimitusjohtaja Frans Liski EPV Tuulivoimasta kertoo, että Metsälän tuulivoimalatyypissä siivet ovat tyypiltään erilaiset kuin EPV-konsernin muissa tuulivoimapuistoissa. Myös muissa puistossa on havaittu salamaniskuja, mutta ne eivät ole aiheuttaneet siiven putoamista.

Liski korostaa, että tiedot salamasta ovat alustavia.

EPV:n ensimmäinen tuulivoimapuisto on ollut käynnissä vuodesta 2011.

Turvallisuuden kannalta on ukkosella tärkeää välttää oleskelua korkeiden rakennelmien läheisyydessä, Liski muistuttaa.

Yhtiö kehottaa alueella liikkuvia välttämään oleskelua lähempänä kuin 300 metrin etäisyydellä voimaloista. Erityisen tärkeää on, ettei puistossa liikuttaisi ukonilmalla.

Siivistä voi pudota myös jäänpalasia.

Metsälässä on 34 teholtaan 3,45 megawatin tuulivoimalaa. Siiven pituus on 68 metriä.

Metsälän tuulipuistossa oli ongelmia lapojen kanssa jo syksyllä 2018, jolloin turbiineja pysäytettiin.

Lue lisää

Ukkonen saattoi olla syynä Kristiinankaupungissa irronneisiin tuulivoimaloiden lapoihin

Tanska pystyttää pian Eiffelin tornin kokoisia tuulivoimaloita – vihreän energian supervalta aikoo päästöttömäksi valtioksi ennätysvauhdilla

Ruotsin turmavoimalan kaltaisia myös Tuuliwatilla

Lukijalta: Tuulivoimaa koskevat säädökset on laadittu vuosia sitten, jolloin 300-metrisistä voimaloista ei tiedetty mitään – niille tarvitaan ympäristölupa