Kotimaa

Mediat: Valkoisessa talossa tiedettiin Trumpin altistumisesta jo torstaiaamuna, mutta asia pidettiin piilossa – osallistui silti varainkeruutilaisuuteen

Virukselle altistuminen ei jarruttanut presidenttiä osallistumasta New Jerseyssä pidettyyn varainkeruutilaisuuteen.
Presidenttiparin kerrotaan voivan hyvin tartunnasta huolimatta. LEHTIKUVA/AFP

Valkoisessa talossa tiedettiin jo torstaiaamuna, että Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin neuvonantajalla Hope Hicksillä oli todettu koronavirustartunta, kertoo CNN. Tästä huolimatta asia pidettiin piilossa, ja virukselle altistunut presidentti osallistui torstaina New Jerseyn varainkeruutilaisuuteen.

Trumpilla ja hänen puolisollaan Melania Trumpilla on sittemmin todettu koronavirustartunta.

Hicks matkusti Trumpin mukana vaaliväittelyyn Clevelandiin tiistaina samassa lentokoneessa. Hänellä alkoi ilmetä oireita keskiviikkona, ja Hicks pysytteli presidentin lentokoneessa erillisessä huoneessa ja poistui koneesta takakautta.

Vaikka Hicksin tartunta oli vahvistunut torstaihin mennessä, Trump osallistui varainkeruutilaisuuteen ja läheisessä kontaktissa Hicksin kanssa ollut Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Kayleigh McEnany piti lehdistötilaisuuden.

New York Timesin mukaan Valkoinen talo yritti pitää tiedon Hicksin tartunnasta piilossa julkisuudelta, vaikka se merkitsi sitä, että Trump ja suuri osa hänen lähipiiristään oli altistunut virukselle. Torstai-iltana useat amerikkalaismediat kuitenkin uutisoivat asiasta lähteisiinsä viitaten. Muutamaa tuntia myöhemmin Trump ilmoitti koronatartunnastaan.

Lehden mukaan Trumpin avustajat uskovat, että presidentin lähipiirissä tulee pian ilmi lisää tartuntoja. Useimmat Trumpin hallinnon jäsenet ovat pitäneet maskeja vain satunnaisesti.

Presidentti kertoi aiemmin Twitterissä, että hän ja vaimonsa jäävät karanteeniin välittömästi.

Valkoisen talon lääkäreiden mukaan kummatkin voivat hyvin. Pariskunta jää eristykseen Valkoiseen taloon.

"Odotan presidentin jatkavan velvollisuuksiensa hoitoa keskeytyksettä toipumisensa aikana", sanoi Trumpin lääkäri Sean Conley.

Osakekurssit painuivat laskuun heti sen jälkeen kun presidentti oli kertonut tartunnastaan. Dow Jones -indeksi laski 1,7 prosenttia ja S&P -indeksi hieman vähemmän, 1,6 prosenttia. Japanin jeni kurssi vahvistui suhteessa dollariin.

Trumpin perjantaiksi Floridaan suunniteltu kampanjamatka peruttiin.

Donald Trump on keskimääräistä suuremmassa vaarassa saada koronavirustartunnasta covid-19-taudin vakavan muodon. Trump on 74-vuotias ja lisäksi ylipainoinen.

Toisaalta Trump ei tupakoi eikä käytä alkoholia, eikä hänellä ole tiettävästi mitään perussairautta.

Viime vuonna tehdyn lääkärintarkastuksen mukaan 190 senttimetriä pitkä Trump painoi 110 kiloa, mikä merkitsee lievän ja merkittävän lihavuuden rajamailla olevaa painoindeksiä. Presidentin lääkärin Sean Conleyn yleisarvio oli, että Trump on hyvässä fyysisessä kunnossa.

Hicks on toiminut aiemmin Valkoisen talon viestintäpäällikkönä, mutta jätti tehtävänsä vuonna 2018. Ennen pestiään viestintäpäällikkönä Hicks toimi Valkoisen talon viestintäneuvonantajana.

Hän on kuulunut Trumpin sisäpiiriin jo pidempään, sillä hän toimi pr-asiantuntijana Trumpin bisnesorganisaatiossa. Hicks oli myös yksi ensimmäisistä jäsenistä Trumpin presidentinvaalikampanjan lehdistötiimissä.

Hicks ei ole ensimmäinen Trumpin henkilökuntaan kuuluva henkilö, joka on saanut koronatartunnan. Koronatartuntoja todettiin Trumpin vaalikampanjan työntekijöiden keskuudessa muun muassa kesäkuussa Oklahoman Tulsassa järjestetyn vaalikampanjatilaisuuden jälkeen.

Tulsassa havaittiin vaalitilaisuuden jälkeen piikki koronatartunnoissa.

Trump ei myöskään juuri koskaan pidä julkisesti kasvomaskia. Hän on perustellut maskittomuuttaan toistuvilla koronatesteillä.

Lukuisat maailman johtajat toivottivat perjantaina pikaista paranemista koronavirustartunnan saaneille presidentti Donald Trumpille ja tämän vaimolle Melanialle. Presidentti Sauli Niinistö tviittasi covid-19:n uhkaavan edelleen meitä kaikkia ja että tautia vastaan on taisteltava yhdessä.

Myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel toivotti Twitterissä pikaista paranemista Yhdysvaltain presidenttiparille, samoin Britannian pääministeri Boris Johnson ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

Michelin mukaan covid-19-tauti on taistelu, jota me kaikki käymme joka päivä riippumatta siitä, missä asumme.

Aiemmin tänä vuonna koronaan sairastuneella ja hetkeksi tehohoitoon joutuneella Johnsonilla on omakohtaista kokemusta siitä, kuinka vakava tauti covid-19 voi olla.

Epidemian alkuvaiheessa keväällä niin Johnson kuin Trumpkin profiloituivat johtajina, jotka vähättelivät koronaviruksen muodostamaa uhkaa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kirjoitti sähkeessään olevansa varma, että Trump toipuu covid-19-taudista "elinvoimaisuutensa ja optimisminsa" ansiosta.

Omat paranemistoivotuksensa lähettivät myös muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkel sekä Maailman terveysjärjestön WHO:n pääsihteeri Tedros Adhanom Ghebreyesus. Trump ilmoitti aiemmin tänä vuonna Yhdysvaltain eroavan WHO:sta, koska järjestö on epäonnistunut koronapandemian hoidossa ja on liikaa Kiinan määräysvallassa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo kertoo, ettei ole saanut koronavirustartuntaa. Kroatiassa parhaillaan vierailulla oleva Pompeo sanoi testituloksiensa olevan negatiivisia ja kehui voivansa mainiosti.

Lähteitä myös: USAToday, NTB, Terveyskirjasto

Lue lisää

Joe Biden: Donald Trumpin hallinto ei ole ollut vastahakoinen vallanvaihdon aloittamisessa – Trump ja Biden eivät ole vieläkään puhuneet

Biden aloitti ministerivalintojensa julkistamisen eilen – kaikki ehdokkaat ovat toimineet Obaman hallinnossa

Trump valmis aloittamaan vallanvaihtoprosessin, mutta ei myönnä vaalitappiotaan – Biden: "Elintärkeä askel sujuvan vallansiirron kannalta"

Medialähteet: Biden nimeämässä pitkäaikaisen neuvonantajansa tulevan hallintonsa ulkoministeriehdokkaaksi