Kotimaa

OECD: Terveysrajoitteet yleisin työllistymistä estävä syy Suomessa – "Työtä jatkettava erityisesti mielenterveyden osalta"

Raportin mukaan runsas neljännes suomalaisista työikäisistä kohtaa vaikeuksia työmarkkinoilla.
Terveysrajoitteet ovat yleisin työllistymistä estävä syy Suomessa.

Terveysrajoitteet ovat yleisin työllistymistä estävä syy Suomen työmarkkinoilla, kertoo Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n Suomea koskeva tutkimusraportti.

OECD:n mukaan terveysrajoitteet koskevat 45:tä prosenttia vailla työtä olevista työikäisistä.

"Muihin OECD-maihin verrattuna suuri osa Suomen työttömistä ilmoittaa huonon terveyden olevan este työllistymiselle. Työtä on jatkettava tilanteen purkamiseksi erityisesti mielenterveyden osalta", järjestön ekonomisti Emily Farchy toteaa tiedotteessa.

Terveysongelmien jälkeen seuraavaksi yleisimmät syyt ovat tulokseton työnhaku ja muusta kuin työnteosta saatavat merkittävät tulot, joille molemmille mitattiin noin 30 prosentin osuus.

Tutkimuksen mukaan valtaosa suomalaisista työttömistä kohtaa kerralla useamman esteen työllistymiselle. Lähes 70 prosenttia kertoo vähintään kahden yhtäaikaisen esteen ja lähes 40 prosenttia vähintään kolme estettä. Näin ollen vain yhden esteen poistamiseen keskittyminen ei ratkaise työttömyyttä.

Raportin mukaan runsas neljännes suomalaisista työikäisistä eli 17–64-vuotiaista kohtaa vaikeuksia työmarkkinoilla. Työikäisestä väestöstä 18 prosenttia ei ollut työskennellyt lainkaan tutkimusvuoden aikana, minkä lisäksi yhdeksän prosenttia oli vain heikosti kiinni työmarkkinoilla.

Tutkimus käsitteli vuotta 2017. Sen oli tilannut sosiaali- ja terveysministeriö yhdessä Kelan kanssa.

Lue lisää

Katse koronan jälkeisen ajan mahdollisuuksiin

Vuoden suosituin työnhakupäivä lähenee – arvaatko milloin suomalaiset selaavat työpaikkailmoituksia innokkaimmin?

Yli puolet suomalaisista uskoo maakuntansa taloustilanteen heikentyvän – myös arvio työllisyystilanteesta synkentynyt

Taloustieteilijä Dlouhý ennustaa konkurssiaaltoa Eurooppaan alkuvuodelle – "Talouden käynnistäminen uudelleen on kivuliaampaa kuin EU:n aiemmissa kriiseissä"