Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Kotimaa

Henkilötunnuksen muoto ei muutu, ministeriö jatkaa uudistuksen valmistelua suppeampana

Ehdotetusta uudesta tunnuksesta ei olisi käynyt ilmi henkilön ikää, syntymäaikaa, sukupuolta tai muuta henkilöön liittyvää tietoa.
Kuntaministeri Sirpa Paateron mukaan henkilötunnusten uudistamista koskenut esitys oli kunnianhimoinen, mutta siihen ryhtyminen ei ole perusteltua ainakaan nykyisessä taloustilanteessa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Suunniteltu henkilötunnusuudistus ei ole toteutumassa ehdotetussa laajuudessa.

Valtiovarainministeriö kertoo tiedotteessa, että se jatkaa uudistuksen valmistelua rajatumpana niin, että henkilötunnuksen nykyinen muoto säilytettäisiin.

Ministeriö asetti vuonna 2017 työryhmän selvittämään henkilötunnuksen uudistamista. Työryhmä ehdotti tänä vuonna uudenmuotoisen henkilötunnuksen käyttöönottoa. Ehdotuksen mukaan uudesta tunnuksesta ei olisi käynyt ilmi henkilön ikää, syntymäaikaa, sukupuolta tai muuta henkilöön liittyvää tietoa.

Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) sanoo ministeriön tiedotteessa, että työryhmän esitys oli kunnianhimoinen, mutta tunnuksen muodon muuttamista vaativa kokonaisuudistus olisi aiheuttanut huomattavia kustannuksia.

"Ainakaan nykyisessä taloustilanteessa tällaiseen ryhtyminen ei ole perusteltua. Olen tyytyväinen, että tässä vaiheessa on löydetty keinoja vastata keskeiseen osaan uudistuksen tavoitteista kohdennetuilla toimenpiteillä, jotka eivät vaadi kallista kokonaisuudistusta", Paatero toteaa ministeriön tiedotteessa.

Kaavailtu kokonaisuudistus sai lausuntokierroksella kritiikkiä arvioitujen kustannustensa vuoksi. Pankki- ja vakuutusalan etujärjestö Finanssiala on arvioinut, että kokonaisuudistuksen vaatimat järjestelmämuutokset aiheuttaisivat miljardiluokan kustannukset julkiselle ja yksityiselle sektorille.

Henkilötunnusten uudistamista on perusteltu sillä, että halutaan varmistua tunnusten riittävyydestä. Tämän varmistamiseksi ministeriössä suunnitellaan nyt ratkaisua, että tunnuksessa käytettävien välimerkkien määrää lisättäisiin.

Lisäksi ehdotetaan, että henkilötunnuksen myöntämistä Suomeen esimerkiksi työn vuoksi muuttaville laajennetaan niin, että henkilötunnus korvaisi eri viranomaisten asiointia varten myöntämät keinotunnukset.

Hallitusohjelmaan on kirjattu henkilötunnusten uudistaminen siten, että tunnuksesta ei enää käy ilmi henkilön sukupuoli. Ministeriön tiedotteen mukaan uudistus on tarkoitus toteuttaa siten, että viimeistään vuodesta 2027 alkaen tunnuksia myönnetään numerojärjestyksessä sukupuoleen katsomatta.

Välimerkin jälkeinen kolminumeroinen yksilötunnus on nykyisin naisilla parillinen ja miehillä pariton.

Lue lisää

Suomalaisen henkilötunnuksen hakijoita epäillään huijauksista viikoittain – tunnuksilla tehdään petoksia

Trafi yllätettiin henkilötunnusten vuotamisesta elokuussa – sen jälkeen kohupalvelua rukattiin useasti ennen sulkemista

Henkilötunnukset menevät uusiksi

Hallitus haluaa helpottaa henkilötunnuksen muuttamista