Kotimaa

Markkinaoikeus: Hus rikkoi hankintalakia teettämällä dna-analyysejä miljoonilla ja laiminlyömällä kilpailutuksen

Hus ei tehnyt analyysi-tilauksista hankintapäätöksiä eikä kirjallisia hankintasopimuksia.
Markkinaoikeus langetti Husille 70 000 euron seuraamusmaksun. LEHTIKUVA / Emmi Korhonen

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus on laiminlyönyt kilpailutusta ja rikkonut hankintalakia, toteaa markkinaoikeus ratkaisussaan. Markkinaoikeus langetti Husille 70 000 euron seuraamusmaksun.

Laiminlyönnit liittyvät dna-analyysipalveluihin, joita Hus on tilannut vuosien mittaan useiden miljoonien eurojen arvosta useilta alan yrityksiltä. Tilauksista ei kuitenkaan tehty hankintapäätöksiä eikä kirjallisia hankintasopimuksia, ennen kuin Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV aloitti selvityksen. KKV myös vei asian markkinaoikeuteen.

Husin hankintayksikkö kertoi selvityksessään, että dna-analyysejä tilattiin vuosina 2017–2019 yhteensä 121 palveluntuottajalta. Hankintayksikkö kertoi vastauksessaan Kilpailu- ja kuluttajavirastolle, että lääkäri valitsee tutkimuksen ja palveluntuottajan tapauskohtaisesti.

Muutamilta eniten dna-analyysejä tehneiltä palveluntuottajilta pyydettiin hintatarjous sähköpostitse. Niidenkään kanssa Hus ei tehnyt hankintalain mukaista kirjallista hankintasopimusta.

Husin hankintayksikön laskutustietojen perusteella geenitutkimuksia hankittiin marraskuun 2018 ja syyskuun lopun 2019 välillä yli kahden miljoonan euron arvosta. Ne ovat olleet osa Husin tilaamia laboratoriopalveluita, joiden tarve on hankintayksikön mukaan kasvanut huomattavasti.

Markkinaoikeus toteaa, että dna-analyysipalvelut ovat sellaisia sosiaali- ja terveyspalveluja, jotka tulee kilpailuttaa 400 000 euron suuruisesta hankinnasta lähtien.

Lue lisää

Suomi, Ruotsi ja Norja syventävät yhteistyötä susiasioissa – tavoitteena muun muassa yhtenäistää kannanseurantamenetelmiä

Suden DNA-näytekeräys alkaa viikonloppuna – keräys laajenee kaikkien susilaumojen ja -parien reviireille

Totuus koirasusista selviää – risteymät voidaan tunnistaa uudella menetelmällä aiempaa tarkemmin, kertoo Luonnonvarakeskus

Markkinaoikeus: Kielteinen päätös Keskon ja Heinon Tukun yrityskaupalle